Σοντοσίμα, το ιαπωνικό «Νησί της Ελιάς»

Shodoshima

Το νησί Σοντοσίμα (小豆島, Shōdo-shima) βρίσκεται στην Εσωτερική Θάλασσα Σέτο, τη θάλασσα που χωρίζει τα τρία από τα 4 μεγαλύτερα νησιά της Ιαπωνίας (Χονσού, Σικόκου και Κιουσού) και είναι γνωστή και ως “Μεσόγειος της Άπω Ανατολής”, λόγω του γλυκού, σχεδόν μεσογειακού της μικροκλίματος. Και παρόλο που η πρώτη αναφορά για το νησί, το 712 ήταν «Αζούκι-τζίμα» (Νησί των φασολιών αζούκι), η Σοντοσίμα είναι γνωστή ως το Νησί της Ελιάς επειδή είναι η πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας όπου καλλιεργήθηκε επιτυχώς το ελαιόδενδρο.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1989 η Σοντοσίμα αδερφοποιήθηκε με την Μήλο.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, στο Πάρκο της Ελιάς του νησιού υπάρχει ένας ανεμόμυλος, δώρο από το νησί της Μήλου, ένα άγαλμα της Αθηνάς της οποίας το σύμβολο ήταν η Ελιά, ο «Ναός της Ελιάς» – αντίγραφο αρχαίου ελληνικού ναού. Επίσης στο τουριστικό κατάστημα υπάρχουν διάφορα προϊόντα ελιάς, ακόμα και παγωτό χωνάκι με γεύση από φύλλα ελιάς!

shoudoshimagrjp

Στιγμιότυπο από ελληνοϊαπωνική εκδήλωση στη Σοντοσίμα photo: www.pref.kagawa.lg.jp

Μήλος – Σοντοσίμα, 8 Oκτωβρίου 1989

1989: τελετή αδερφοποίησης στη Σοντοσίμα.
1990: τελετή αδερφοποίησης στη Mήλο.
1993: επίσκεψη ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος στη Σοντοσίμα.
2003: έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστική Συνεύρεση δύο Πολιτισμών» με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μήλο (5-27 Ιουλίου), Θεσσαλονίκη (3-19 Σεπτεμβρίου) και Αθήνα (1-15 Οκτωβρίου).
2016: Επίσκεψη ιαπωνικής αντιπροσωπείας από τη Σοντοσίμα στη Μήλο. Εγκαίνια Πάρκου Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας.

Eπίσης δημιουργήθηκε ταινία με τίτλο «Το παιδί του ανέμου» που γυρίστηκε στη Σοντοσίμα και τη Μήλο και προβλήθηκε σε κεντρικές αίθουσες στο Τόκιο με επιτυχία.

 

Φωτογραφίες © Tomoko Hosono

Διαβάστε επίσης

Μήλος-Σοντοσίμα: Μια ζωντανή ιστορία δυο νησιών

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας στη Μήλο

Ιάπωνες μαθητές τραγουδούν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο στη Μήλο 

Μαθητές από την Ιαπωνία στη Μήλο

    scroll to top