Το ιερό Μπασό Ινάρι

To 1686 όταν o Mατσούο Μπασό ζούσε στο Έντο – το σημερινό Τόκιο – έγραψε το πιο γνωστό του ποίημα, αυτό με το βάτραχο, που είναι και το πιο διάσημο χάικου γενικότερα. Το ποίημα γνώρισε αμέσως μεγάλη αποδοχή από τους λογοτεχνικούς κύκλους και οι μαθητές του τού χάρισαν έναν πέτρινο βάτραχο που λέγεται ότι αγάπησε πολύ. Περισσότερους από δύο αιώνες μετά, το 1917 σε ένα τυφώνα που έπληξε την περιοχή, το παλιρροιακό κύμα ξέθαψε έναν πέτρινο βάτραχο που αποδόθηκε ότι ανήκε στον Μπασό ο οποίος είχε μείνει σε εκείνο το μέρος. Λίγο αργότερα οι κάτοικοι έχτισαν στη μνήμη του το σιντοϊστικό ιερό Μπασό Ινάρι (Μπασό Ινάρι Τζίντζα, 芭蕉稲荷神社). Ο πέτρινος βάτραχος βρίσκεται σήμερα στο μουσείο που θα παρουσιάσουμε στο επόμενο άρθρο. O αρχικός ξύλινος ναός καταστράφηκε στους βομβαρισμούς του 1945 και ξαναχτίστηκε αργότερα.

Ο Μπασό Ινάρι Τζίνζα είναι ένα από τα σημεία που αποτυπώνουν τη διαμονή του Ματσούο Μπασό στο δήμο Κότο. Δείτε και την αφετηρία της περιήγησής μας «Ακολουθώντας τα βήματα του Ματσούο Μπασό στο Τόκιο».

Και συνεχίζουμε στο Μουσείο Μπασό

Χάρτης

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ