Το «Δέντρο της Ελπίδας» πηγή έμπνευσης για τον Έλληνα νικητή του 4ου Διαγωνισμού Χάικου

To πεύκο της Rikuzentakata
To πεύκο της Rikuzentakata

Ένα από τα σύμβολα της ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας μετά την τραγωδία του 2011, το πεύκο της Rikuzentakata ήταν η πηγή έμπνευσης για τον κ. Γιώργο Παξιμάδη, νικητή του 4ου Διαγωνισμού Χάικου στην αγγλική γλώσσα που διοργάνωσε το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιαπωνία με  στόχο την ενθάρρυνση των σχέσεων Ιαπωνίας-ΕΕ.

Όπως δήλωσε στο GreeceJapan.com ο νικητής του διαγωνισμού, «το μοναχικό πεύκο της Rikuzentakata, το μοναδικό πεύκο από 70.000 που επέζησε του τσουνάμι το 2011 – γνωστό και ως “δέντρο της ελπίδας” – ήταν κάτι που επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου αρκετό καιρό. Ο διαγωνισμός μου έδωσε το ερέθισμα για να γράψω το ποίημα».

Για τη σχέση του με τα χάικου, ο κ. Παξιμάδης μας είπε: «Ασχολούμαι με τα χάικου εδώ και κάποια χρόνια και μελετάω πολύ τακτικά τον αγαπημένο μου Ιάπωνα ποιητή, τον Ματσούο Μπασό. Αυτό που δεν παύει να με γοητεύει στην ποίηση του Μπασό – πέρα από την απλότητα και την αφαιρετικότητα του – είναι η σχέση του με τη φύση».

Στην ερώτησή μας για τους δεσμούς του με την Ιαπωνία μας είπε: «Με την Ιαπωνία και τον πολιτισμό της έχω πολύ ιδιαίτερη σχέση, γι’αυτό και μαθαίνω ιαπωνικά. Έως τώρα, έχω επισκεφθεί δύο φορές το Τόκυο και το Κυότο και έχω περιηγηθεί και στην ιαπωνική επαρχία. Είμαι πολύ χαρούμενος που στο πλαίσιο του βραβείου του διαγωνισμού, θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και τη Ματσουγιάμα, την πόλη του μεγάλου ποιητή χάικου Masaoka Shiki».

Τελειώνοντας, ο κ. Παξιμάδης ευχαρίστησε το GreeceJapan.com το οποίο όπως μας είπε ήταν η αφορμή για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, διαβάζοντας το άρθρο για την προκήρυξή του.

O συνολικός αριθμός των συμμετοχών στο διαγωνισμό ήταν 710, από τις οποίες οι 525 ήταν από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 185 από την Ιαπωνία. Η Ελλάδα είχε 87 συμμετοχές και ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ιαπωνία σε αριθμό συμμετοχών. Από την Ιαπωνία, νικήτρια ήταν η κα Misato Oi.

Το νικητήριο χάικου του Γιώργου Παξιμάδη:

rainbow of hope 
amidst ocean breeze 
the lone pine tree

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ