Το Μουσείο Μπασό στο Τόκιο

Ακολουθώντας τα βήματα του Ματσούο Μπασό στο Τόκιο

Επόμενος σταθμός μας μετά το μικρό κήπο στην όχθη του ποταμού Σουμίντα είναι το Μουσείο Μπασό που ο δήμος Κότο άνοιξε το 1981 προς ανάμνηση της διαμονής του σπουδαίου ποιητή στην περιοχή και την προσέλκυση των θιασωτών της ποίησης χάικου.

Το πιο σημαντικό έκθεμα του μουσείου είναι ο πέτρινος βάτραχος που ξεθάφτηκε από παλιρροιακό κύμα εκεί κοντά, στο σπίτι ενός σαμουράι, όταν ένας τυφώνας έπληξε το Σεπτέμβριο του 1917 το Τόκιο. Πιστεύεται ότι ήταν αυτός που είχαν δωρίσει στον Μπασό οι μαθητές του μετά την επιτυχία που γνώρισε το διάσημο ποίημα του με το βάτραχο και τη λιμνούλα.

Η μόνιμη έκθεση περιέχει αντίγραφα προσωπικών αντικειμένων και ενδυμασίας του Μπασό, ειλητάρια και παλιά βιβλία με ποιήματά του, σπάνιες ανθολογίες χάικου κ.α. Παράλληλα διοργανώνονται ειδικές εκθέσεις (μέχρι τις 24 Απριλίου 2022 υπάρχει μια έκθεση ιστορίας του χάικου με τους σημαντικότερους ποιητές από την περίοδο Έντο μέχρι την μεταπολεμική εποχή), διαλέξεις και ομαδικές ξεναγήσεις στα μέρη που έχουν συνδεθεί με τον Μπασό (στα οποία σας ξεναγεί το GreeceJapan.com με αυτό το αφιέρωμα).
Σημαντική δραστηριότητα του μουσείου είναι τα εργαστήρια και μαθήματα χάικου για μικρούς και μεγάλους και οι διαγωνισμοί (διοργανώνεται και διεθνής διαγωνισμός στα αγγλικά).

Το μουσείο απέχει 7 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Morishita (Toei Shinjuku Line, Oedo Line).

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Δίπλα στην είσοδο του μουσείου έχουν φυτευτεί μπανανιές. Από μια μπανανιά στην αυλή της καλύβας του Μπασό προέκυψε το ψευδώνυμο του (μπασό, 芭蕉 είναι η ιαπωνική μπανανιά).
Μπασό Κινένκαν – Basho Memorial Hall

Ο Μπασό σε μια ανθολογία 98 ποιητών χάικου που εκδόθηκε το 1885 στην Φουκαγκάουα.
Αριστερά ο Τακαράι Κικάκου (1661–1707), από τους πιο σπουδαίους μαθητές του Μπασό και δεξιά ο Μπασό. Με ποιήματά τους.
Ο Μπασό με τον μαθητή του Σόρα που τον συνόδεψε στο ταξίδι του στο Βορρά.
Χάρτης και πληροφορίες του ταξιδιού στο Βορρά. Ήταν το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του στην ιαπωνική ενδοχώρα και το θέμα ταξιδιωτικού ημερολογίου του «O στενός δρόμος προς τα βάθη του Βορρά» (Όκου νο Χοσόμιτσι) το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής λογοτεχνίας.
Η καλύβα που έχτισαν οι μαθητές του για τον Μπασό και βρισκόταν κοντά στο σημείο που σήμερα είναι το μουσείο.

Στο πωλητήριο, με αναμνηστικά που θα ήθελε κάθε επισκέπτης θαυμαστής του Μπασό!
Δύο από τα πιο γνωστά χάικου του Μπασό που μπορείτε να …φορέσετε.
Μπασό-σαν η μασκότ του μουσείου και σταντ για αναμνηστική φωτογραφία.

Ο κήπος του μουσείου

Καθήστε εδώ, εμπνευστείτε από την ποιητική, γαλήνια ατμόσφαιρα με τη νοερή παρουσία του Ματσούο Μπασό (αλλά και το βλέμμα του…κάθεται απέναντι σας, στη μικρή καλύβα) και γράψτε το δικό σας χάικου. Ρίξτε το χαρτί – υπάρχουν ειδικά χαρτιά στο μουσείο – στο ειδικό κιβώτιο από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου. Κάθε Νοέμβριο το μουσείο βραβεύει τα καλύτερα χάικου.

Νομίζουμε ότι τώρα είναι καλή ευκαιρία να διαβάσετε ή να ξαναδιαβάσετε το μικρό αφιέρωμά μας στην ποίηση χάικου

Χάρτης

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ