Ο Ματσούο Μπασό στην Φουκαγκάουα: Σάιτοαν

Ο Ματσούο Μπασό (松尾 芭蕉, 1644-1694) είναι ο πιο γνωστός και σημαντικότερος εκπρόσωπος της ιαπωνικής ποίησης χάικου. Γεννήθηκε στην επαρχία Ίγκα, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πόλη Ίγκα του νομού Μίε (δημιουργήθηκε από την ενοποίηση της τότε πόλης Ουένο με πέντε μικρότερες πόλεις και χωριά). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε – όταν δεν ταξίδευε – στην περιοχή Φουκαγκάουα του δήμου Κότο του Τόκιο. Στο Έντο (το σημερινό Τόκιο) κατοικούσε ήδη από το 1672 και εννέα χρόνια αργότερα αποφάσισε να μετακομίσει από το Νιχονμπάσι στην Φουκαγκάουα που τότε ήταν ακόμα ύπαιθρος και πρόσφερε στον Μπασό την απομόνωση που ζητούσε. Εκεί έγραψε πολλά από τα ποιήματά του και από εκεί ξεκίνησε το τελευταίο του μεγάλο ταξίδι στην ιαπωνική ενδοχώρα που αποτελεί το θέμα του πασίγνωστου ταξιδιωτικού ημερολογίου του «O στενός δρόμος προς τα βάθη του Βορρά» (Όκου νο Χοσόμιτσι) το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής λογοτεχνίας. Το καλοκαίρι του 1694 έφυγε από το Έντο για το Κιότο και το Ουένο και αργότερα την Όσακα όπου και πέθανε τον ίδιο χρόνο.

Ακολουθώντας τα βήματα του Μπασό στην Φουκαγκάουα πηγαίνουμε στο Σάιτοαν, ένα σπίτι που του είχε παραχωρήσει ένας μαθητής του, ο Σάνπου Σουγκίγιαμα. Ο δήμος Κότο έχει τοποθετήσει εκεί μια πρόσφατα κατασκευασμένη πρόσοψη και ένα παγκάκι με το άγαλμα του Μπασό. Η ακριβής τοποθεσία του Σάιτοαν δεν είναι σαφής, λέγεται όμως ότι ήταν 140 μέτρα μακριά. Περίπου τρία χρόνια μετά τον ερχομό του Μπασό στο σπίτι, μια πυρκαγιά στη γειτονιά το κατέστρεψε και οι μαθητές του έχτισαν ένα άλλο σπίτι κάπου κοντά.

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Ο Ματσούο Μπασό στο παγκάκι μπροστά στην πρόσφατα κατασκευασμένη πρόσοψη που αναπαριστά το Σάιτοαν.

Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε στο Μονοπάτι των Χάϊκου

Χάρτης

Επόμενο άρθρο: Το ιερό Μπασό Ινάρι

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ