Συνέντευξη της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά

日本語

elena_kountoura_greecejapan

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Ιαπώνων για την Ελλάδα (ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν είναι ο αναμενόμενος), η προσπάθεια επαναφοράς της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας με το Τόκιο και η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ανάμεσα στα σχέδια και τις δράσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά όπως τόνισε στη συνέντευξή της στο GreeceJapan.com.

Η κα Κουντουρά γνωρίζει καλά την Ιαπωνία. Πριν την ενασχόλησή της με την πολιτική, στη διάρκεια της καριέρας της στο χώρο της μόδας υπήρξε για πολλά χρόνια το κεντρικό πρόσωπο στις παγκόσμιες διαφημιστικές καμπάνιες της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiseido (μάλιστα με το πιο μακροχρόνιο συμβόλαιο μοντέλου με την εταιρεία) και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλές φορές την Ιαπωνία και να γνωρίσει τον τρόπο σκέψης, τη νοοτροπία και την ευρύτερη κουλτούρα του ιαπωνικού λαού. Η γνώση της αυτή μας κάνει να ελπίζουμε στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και γενικά στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιαπωνία, τη χώρα με την τρίτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Συνέντευξη στην Τζούνκο Ναγκάτα (永田純子)

Νομίζουμε ότι συμφωνούν όλοι ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας. Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια και οι φιλοδοξίες σας για τον ελληνικό τουρισμό;

Ο τουρισμός έχει αποδείξει ότι είναι  η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας, με συμβολή 20% στο ΑΕΠ και με ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Το 2015, υποδεχθήκαμε 25,5 εκατ. τουρίστες από όλον τον κόσμο, μία αύξηση τουλάχιστον 8% σε σχέση με 2014 και η εθνική μας οικονομία ενισχύθηκε με 14,5 δις. ευρώ, περίπου 1 δις. ευρώ περισσότερα. Οι επιδόσεις-ρεκόρ είναι αποτέλεσμα μίας νέας και δυναμικής εθνικής στρατηγικής που  εφαρμόζουμε και ήδη αποδίδει. Επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, διεισδύουμε σε νέες αγορές του εξωτερικού με συμφωνίες και με νέες απευθείας πτήσεις, και προωθούμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Προβάλλουμε νέους προορισμούς στη χώρα και  αναπτύσσουμε νέα τουριστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για δωδεκάμηνο τουρισμό. Συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, για την ενιαία προβολή και προώθηση του τουρισμού, ενισχύουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Έτσι προχωρούμε στη νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες με διεθνή και υψηλά στάνταρ ποιότητας. Όραμά μας είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί ως ένας από τους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς τα επόμενα χρόνια.

Οι Ιάπωνες ενώ αγαπούν την Ελλάδα, την επισκέπτονται λίγοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Έρευνα Συνόρων), το πρώτο εξάμηνο του 2015 ταξίδεψαν στην Ελλάδα μόλις 3.455 Ιάπωνες, αριθμός μειωμένος κατά 73,8% σε σχέση με το 2014. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η μείωση και τι προτίθεστε να κάνετε για να αυξηθούν οι Ιάπωνες τουρίστες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει και απευθείας αεροπορική σύνδεση Τόκυο-Αθήνα;

Τα επίσημα μεγέθη είναι σημαντικά  κατώτερα της πραγματικότητας καθώς δεν καταγράφουν τις αφίξεις Ιαπώνων τουριστών στην Ελλάδα από άλλη χώρα Σένγκεν. Βέβαια, το μείζον θέμα είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, που εάν υπήρχε, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική.
Λόγω του ότι στο παρελθόν υπήρχαν απευθείας αεροπορικά δρομολόγια, και δεδομένου ότι ο ιαπωνικός λαός είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσει την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, θέλουμε να αναθερμάνουμε αυτό το ενδιαφέρον. Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή κάθε δυνατότητα να επαναφέρουμε  μελλοντικά  τις πτήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τόκιο, ενώ παράλληλα προωθούμε την Ελλάδα μέσα από την  οργάνωση fam trips Ιαπώνων tour-operators και δημοσιογράφων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Θέλουμε να ενισχύσουμε δυναμικά την παρουσία μας στην Ιαπωνία, να εμβαθύνουμε στην τουριστική συνεργασία των δύο χωρών και να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους Ιάπωνες να γνωρίσουν τις μοναδικές ομορφιές της χώρας μας.

Σχεδιάζετε να επισκεφτείτε την Ιαπωνία με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων;

Aν και δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέχρι στιγμής προγραμματισμένα ταξίδια μου το αμέσως επόμενο διάστημα, διερευνούμε όλες τις δυνατότητες και τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα για να τονώσουμε το ενδιαφέρον από την Ιαπωνία, σε επίπεδο αφίξεων και επενδύσεων. Διαθέτουμε εξαιρετικές υποδομές φιλοξενίας και προσφέρουμε  ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας, το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο για να  προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων και τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.
Αποτελεί  στρατηγική απόφαση της κυβέρνησής μας να στηρίξει νέες και καινοτόμες επενδύσεις  παρέχοντας ένα φιλικό και εξωστρεφές επιχειρηματικό περιβάλλον, πλέον σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής σταθεροποίησης. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και είναι πλέον ιδανική περίοδος για νέες επενδύσεις, καλούμε τους Ιάπωνες να διερευνήσουν τις σημαντικές αυτές δυνατότητες στην ελληνική τουριστική αγορά.

Είναι μια απορία που μας έχουν εκφράσει Ιάπωνες αναγνώστες μας που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα σας. Γιατί η Ελλάδα αύξησε τον ΦΠΑ στον τουρισμό μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του έναντι άλλων ευρωπαϊκών ή γειτονικών προορισμών;  Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αύξηση αυτή και να προτρέψει τους τουρίστες να προτιμήσουν την Ελλάδα;

Ήταν μια αναγκαστική απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με τους πιστωτές. Ωστόσο,  ο τουρισμός είναι εθνική προτεραιότητα και ήδη εξετάζουμε  αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ταυτόχρονα όμως και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας.  Επειδή βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ιδιωτικό τομέα και τους τουριστικούς φορείς, σας διαβεβαιώ ότι η αγορά έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να απορροφήσει τη διαφορά αυτή, ώστε οι επισκέπτες μας να εξακολουθήσουν και μέσα στο 2016,  να μας προτιμούν σταθερά για τις απίθανες ομορφιές μας και τη ζεστή μας μοναδική φιλοξενία.

Επιτρέψτε μας να αλλάξουμε θέμα. Είστε η πρώτη Ελληνίδα που έκανε διεθνή καριέρα ως Top Model και ίσως θα γνωρίζετε ότι στην Ιαπωνία είστε ιδιαίτερα αγαπητή λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας σας με την ιαπωνική Shiseido ως η «μούσα» του Serge Lutens. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτή σας τη συνεργασία και τις εμπειρίες σας και γενικά τη σχέση σας με την Ιαπωνία;

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που μία κορυφαία και καταξιωμένη πολυεθνική εταιρεία με επέλεξε να την εκπροσωπήσω διεθνώς και με εμπιστεύτηκε σταθερά για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και που ένας απίθανος καλλιτέχνης και δημιουργός τέτοιου βεληνεκούς, ο Serge Lutens ανέδειξε τη συνεργασία αυτή μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες τέχνης και υψηλής αισθητικής, που άφησαν εποχή.
Έχω επισκεφθεί την Ιαπωνία πολλές φορές, και κάθε φορά το ταξίδι μου διαρκούσε έναν με δύο μήνες. Οι Ιάπωνες είναι άψογοι επαγγελματίες και αφοσιωμένοι συνεργάτες.
Η Ιαπωνία είναι μία χώρα που αγαπώ ιδιαίτερα και στην οποία πάντα αναφέρομαι με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση.  Με γοητεύει η ξεχωριστή της κουλτούρα, η έμφυτη ευγένεια,  η υψηλή πνευματικότητα και  ο πολιτισμός που αποτυπώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο GreeceJapan.com. Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στο ιαπωνικό κοινό που σκέφτεται να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής και πολύ ελκυστική χώρα. Με χιλιάδες νησιά και την καταπληκτική της ενδοχώρα, με μοναδική ιστορία και πολιτισμό, με απλότητα και πολυτέλεια, με ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, και με τον αυθεντικό της χαρακτήρα, αναλλοίωτο στο χρόνο, είναι ένα ταξίδι ζωής. Λίγοι προορισμοί μπορούν να προσφέρουν αυτή την αίσθηση ξεγνοιασιάς και οικειότητας, που κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν το σπίτι τους.
Περιμένουμε όλους τους φίλους Ιάπωνες που θα επιλέξουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, για να τους υποδεχθούμε θερμά και να τους προσφέρουμε μία ανεπανάληπτη εμπειρία και πολύτιμες αναμνήσεις.

Ιανουάριος 2016

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ