Ιαπωνική πρόταση στην Ελλάδα για την προμήθεια τορπιλλοβλητικής συσκευής (…το 1895)

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας ξεκίνησαν επίσημα τον Ιούνιο του 1899 με την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοiας» (μάλιστα η επέτειος των 120 χρόνων θα γιορταστεί το 2019 με πολλές εκδηλώσεις εκατέρωθεν). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Για παράδειγμα, το 1895 υπήρξε πρόταση στον Έλληνα Υπουργό των Ναυτικών Νικόλαο Λεβίδη (1868-1942)  για την προμήθεια τορπιλλοβλητικής συσκευής για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι «αν και η συσκευή Βακαγιάμα παρουσίαζει πράγματι τα υπ’αυτού αναφερόμενα πλεονεκτήματα, δυστυχώς όμως αδύναπος ήθελεν αποβή η χρήσις αυτής προς εκσφενδόνισιν τορπιλλών εκ της πρώρας του πλοίου, καθότι η ταχύτης τούτου, ούσα κατά πολύ ανωτέρα της κατά την εκσφενδόνισιν ρύμης της τορπίλλης, ήθελεν ευκόλως επιφέρει σύγκουσιν μετ’αυτής…»

Απόκομμα εφημερίδας του 1895
Αρχείο GreeceJapan.com

1895epistoli_ypoyrgo_naytikon

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ