Η Ιαπωνία του 1957 – Εντυπώσεις ενός Έλληνα ταξιδιώτη

To 1957 o Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε στην Ιαπωνία και την Κίνα. Το ταξίδι του εκείνο ήταν το τελευταίο του μεγάλο ταξίδι πριν πεθάνει τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στη Γερμανία. Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία για πρώτη φορά το 1935, τότε ως απεσταλμένος της εφημερίδας Ακρόπολις. Καρπός του ταξιδιού εκείνου είναι το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα». Στο ταξίδι του το 1957 τον συνόδευσαν η σύζυγός του Ελένη και ένα φιλικό τους ζευγάρι, ο Χρυσός και η Νέλλη Ευελπίδη. Ο Χρυσός Ευελπίδης (1895-1971), γεωπόνος και πολιτικός, είχε διατελέσει υπουργός Γεωργίας το 1945-6 στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη και υπουργός οικονομικών το 1951 στην κυβέρνηση Νικόλαου Πλαστήρα.

Μετά το ταξίδι στην Ιαπωνία (και στην Κίνα), ο Ευελπίδης δημοσίευσε στην αθηναϊκή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τις εντυπώσεις του από την Ιαπωνία. Το GreeceJapan.com αναδημοσιεύει σε 3 συνέχειες, όπως δημοσιεύθηκαν και το 1957, τα άρθρα του. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε πως ένας Έλληνας, πρώην υπουργός και συνταξιδιώτης του Νίκου Καζαντζάκη, είδε την Ιαπωνία 58 χρόνια πριν…

kazantzakis-eyelpidis

Ο Χρυσός Ευελπίδης στο Πεκίνο, μαζί με τη γυναίκα του Νέλλη, τον Νίκο και την Ελένη Καζαντζάκη και το φημισμένο Κινέζο ζωγράφο-καλλιγράφο Τσεν-Σου-Τουν (23 Ιουνίου 1957). Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Μέρος 1οeyelpidis-japan1

eyelpidis-japan2

eyelpidis-japan3

Η συνέχεια στο 2ο μέρος

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top