130 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη

nikos-kazantzakis

Γράφει ο Λουκάς Σπανός

Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, ο Νίκος Καζαντζάκης

Ο Καζαντζάκης επισκεπτόμενος το 1935 την Ιαπωνία και με το βιβλίο που έγραψε, έφερε πιο κοντά τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στην Ελλάδα.  Είχε γράψει χαρακτηριστικά:

kazantzakis-iaponia«Ξεκίνησα για την Ιαπωνία, ξέροντας μονάχα δυο γιαπωνέζικες λέξεις για να συνεννοηθώ μαζί της: σακουρά, που θα πει: άνθος της κερασιάς, και κοκορό, που θα πει: καρδιά.  Ποιός ξέρει! έλεγα με το νου μου, μπορεί οι δυο αυτές, απλότατες λέξεις να φτάνουν. Στη φαντασία μας, ίσαμε τα τελευταία χρόνια, πριν να πετάξει το κιμονό της και να φανούν πίσω από τις ανθισμένες κερασιές τα κανόνια της κι οι λόγχες, η Ιαπωνία έλαμπε με τα κόκκινα γυαλιστερά τσόκαρα της, με τα κίτρινα χρυσάνθεμα στο κιμονό της, με τις φιλντισένιες χτένες της στα φουσκωμένα γαλαζόμαυρα μαλλιά και με το μεταξωτό ρεπίδι, όπου ήταν γραμμένο ένα αισθηματικό χαϊ-κάι: Ω γλυκά λουλούδια της κερασιάς, που καθρεφτίζεστε κάθε άνοιξη στα νερά, ανασηκώθηκα να σας κόψω μα μούσκεψα μονάχα τα κεντημένα μου μανίκια.»

Αριστερά, αγγλική έκδοση του βιβλίου που περιγράφει το ταξίδι του στην Ιαπωνία και την Κίνα. Στην παρακάτω φωτογραφία η δεύτερη γυναίκα του, Ελένη Καζαντζάκη,  με κιμονό που της έφερε από την Ιαπωνία ο Ν. Καζαντζάκης.

eleni-kazantzaki-kimono

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ