Ρόδος: Αφιέρωμα στην Ιαπωνία

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο πραγματοποιώντας έναν από τους καταστατικούς του στόχους που είναι η γνωριμία με άλλες χώρες και άλλους λαούς επέλεξε την Ιαπωνία, μια χώρα «που έρχεται από το παρελθόν και από το μέλλον» για την οποία οργανώνει ειδικό αφιέρωμα μέσα από το οποίο θα μας παρουσιάσει αυτήν την ενδιαφέρουσα χώρα της Άπω Ανατολής, την γνωστή και σαν Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η εκδήλωση αυτή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας και οργανώνεται με την στήριξη του Δήμου Ρόδου και ειδικότερα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, στις 11.00 π.μ. στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο», στην παλαιά αίθουσα (είσοδος από Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου – 100 Χουρμαδιές) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή μιας σύντομης ταινίας που θα είναι μια πρώτη επαφή με την Ιαπωνία του σήμερα και του χθες.

Στη συνέχεια η κα Mao Shimizu, 3η Γραμματέας της Πρεσβείας, θα κάνει παρουσίαση της χώρας της. Σχετικά με την ομιλία της δήλωσε: «Η Ιαπωνία είναι μια μακρινή χώρα που απέχει από την Ελλάδα περισσότερο από 10 ώρες αεροπορικώς και με ενδιάμεσο σταθμό. Πώς είναι η χώρα αυτή, πώς ζουν οι Ιάπωνες; Στην ομιλία μου με θέμα «Η θέση της Ιαπωνίας στον σύγχρονο κόσμο» θα προσπαθήσω να κάνω μια γενική παρουσίαση από τον παραδοσιακό πολιτισμό μέχρι το σύγχρονο lifestyle της Ιαπωνίας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης η κα Αγγελική Ουκάκο Βασιλείου, διακοσμήτρια, θα μιλήσει με θέμα «Το κίμονο», ξεναγώντας το κοινό στα είδη και τις χρήσεις του πανέμορφου παραδοσιακού ενδύματος.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν ένα ολομέταξο, ολοκέντητο uchikake, δηλ. το παραδοσιακό γυναικείο ιαπωνικό νυφικό παλτό, το οποίο έθεσε στην διάθεση του Σπιτιού της Ευρώπης η Ιαπωνική Πρεσβεία και ένα ωραιότατο, επίσης ολομέταξο και κεντημένο κιμονό που παραχώρησε για την εκδήλωση η κα Αγγελική Ουκάκο Βασιλείου.

Στη συνέχεια ο Αθλητικός Σύλλογος SHΟΤΟΚAN της Ρόδου, θα πραγματοποιήσει μια επίδειξη ιαπωνικών πολεμικών τεχνών και ιδιαίτερα του ΚΑΡΑΤΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Νίκος Θυρής, θα προσφέρει παραδοσιακό sushi και shashimi για να δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από Ιαπωνική κουζίνα.

Στον χώρο της Πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου, μπροστά στο Μουσείο, ο κ. Μιχ. Χατζηκωνσταντάκης, ιδιοκτήτης του κέντρου ΜΟΤΟΜΙΚΕ, ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης, θα τοποθετήσει ένα περίπτερο και θα εκθέσει στον χώρο μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα και άλλα ιαπωνικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: “Light up Nippon”.

Η ταινία αναφέρεται στο φεστιβάλ πυροτεχνημάτων που έγινε το καλοκαίρι του 2011, αμέσως μετά το Μεγάλο Σεισμό στην Ανατολική Ιαπωνία, σε μία από τις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού που επλήγησαν. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από νέους με σκοπό να ενθαρρύνει τους κατοίκους της περιοχής Tohoku και όλης της Ιαπωνίας. Η ταινία θα προβληθεί για το κοινό της Ρόδου σύντομα μετά το Αφιέρωμα και επίσης θα προβληθεί και σε σχολεία που θα εκφράσουν ενδιαφέρον για την προβολή της. 

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ