«Μιφούνε, ο τελευταίος σαμουράι» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ «Μιφούνε, ο τελευταίος σαμουράι», πορτρέτο του Τοσιρό Μιφούνε, του πιο εμβληματικού ηθοποιού του ιαπωνικού σινεμά θα προβληθεί στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από 3 έως 12 Μαρτίου 2017.

Ακριβώς όπως οι Τζον Φορντ και Τζον Ουέιν ανύψωσαν το ουέστερν σε μια μυθολογία που εξερευνά την ανθρώπινη πλευρά της βίαιης επέκτασης της Αμερικής, έτσι και ο Κουροσάουα μαζί με τον Μιφούνε μεταμόρφωσαν τις chanbara –τις περιπέτειες εποχής με ξιφομαχίες– σε αφηγήματα που εξερευνούν την ατομική συνείδηση απέναντι στην καταπίεση της ιαπωνικής κοινωνίας. Μια ταινία για τη γένεση ενός ειδώλου και ενός νέου είδους σινεμά, που έχει κάτι από τη στοχαστικότητα και τη στωική δύναμη ενός σαμουράι.

O Tοσιρό Mιφούνε (1920-1997) ενσάρκωσε αξέχαστους ρόλους σαμουράι, έπαιξε σε 16 ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα και σε περίπου 170 ταινίες μεγάλου μήκους συνολικά στη καριέρα του. Ανάμεσά τους οι «Επτά Σαμουράι», «Ρασομόν», «Ο Θρόνος του Αίματος», «Γιοτζίμπο», «Η Σιωπηλή Μονομαχία» «Ο Κοκκινογένης», «Μεθυσμένος Άγγελος» και πολλές άλλες. Ήταν ο πρώτος Ιάπωνας ηθοποιός που έγινε σταρ του κινηματογράφου διεθνώς. Έχει παίξει σε γνωστές ξένες παραγωγές, όπως η τηλεοπτική σειρά «Σόγκουν», οι ταινίες «Η μάχη του Μίντγουεϊ», «Τόρα! Τόρα! Τόρα!», «Κόκκινος ήλιος» κ.α.

Τρέιλερ

Σκηνοθεσία: Στίβεν Οκαζάκι
Σενάριο:Στίβεν Οκαζάκι, Στιούαρτ Γκαλμπρέιθ ΙV
Αφήγηση: Κιάνου Ριβς
Φορμά: Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Διάρκεια: 80′
Έτος Παραγωγής: 2015

Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017 – 13:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 – 23:00

 

scroll to top