Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Στο «ΣΧΕΔΙΟ 75» της Τσίε Χαγιακάουα o «Χάλκινος Αλέξανδρος»

Η ταινία «ΣΧΕΔΙΟ 75» (PLAN 75) της Τσίε Χαγιακάουα κέρδισε το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2022).

Η ταινία που έλαβε μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, απέσπασε ακόμα δύο βραβεία. Tο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) με το εξής σκεπτικό: Για τη σπάνια διορατικότητα και τη στιλιστική διακριτικότητα με τις οποίες αναπαριστά μια πιθανή καπιταλιστική δυστοπία, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα.
Eπίσης το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων που όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση «στην ταινία που διαπραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ευαισθησία την απάνθρωπη αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας στις σύγχρονες κοινωνίες μέσα από μια ιστορία ζωής και θανάτου που τοποθετείται δεξιοτεχνικά σε μια μελλοντική δυστοπία».

To σενάριο της τανίας συνέγραψε η Τσίε Χαγιακάουα με τον Τζέισον Γκρέι.
Παραγωγή 2022, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες.

Υπόθεση
Το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σχέδιο 75» παροτρύνει τους ηλικιωμένους πολίτες να επιλέξουν οικειοθελώς την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα με περιορισμένα μέσα επιβίωσης, ένας πραγματιστής «πωλητής» του Πλάνου 75 και ένας νεαρός εργάτης από τις Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου. Μια υπόκωφα ανατρεπτική και ταυτόχρονα παγερή ματιά σε μια στυγνή μελλοντική κοινωνία, που ξεσκεπάζει την ομορφιά και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, πίσω από τη βιτρίνα της φιλαγαθίας.

Τρέιλερ

 

Η σκηνοθέτις

Η Τσίε Χαγιακάουα (早川千絵) γεννήθηκε το 1976 στο Τόκιο και σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Η μικρού μήκους ταινία της με τίτλο Niagara επιλέχθηκε για το Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών του 2014, κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βλαντιβοστόκ, όπως και δύο μεγάλα βραβεία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου της Σεούλ και στο Φεστιβάλ PIA. Κέρδισε επίσης τις εντυπώσεις με τη μικρού μήκους εκδοχή της ταινίας Plan 75, το πρώτο μέρος της σπονδυλωτής ταινίας Ten Years Japan με παραγωγό τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-έντα. Το Ten Years Japan έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μπουσάν το 2018, βρήκε διανομή στους κινηματογράφους και προβλήθηκε σε πολυάριθμα φεστιβάλ ανά την υφήλιο. Το Plan 75 είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 17 Ιουνίου 2022

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ