ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΠΡΟΣΩΠΑΈκθεση Ολυμπιακών Δαδών στην Ιαπωνία - Συνέντευξη με το συλλέκτη τους Στράτο Κλήμου




Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών στην Ιαπωνία – Συνέντευξη με το συλλέκτη τους Στράτο Κλήμου

日本語

Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες της για το ιαπωνικό κοινό η έκθεση «Το ταξίδι της φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στον κόσμο», με 36 Ολυμπιακές Δάδες καθώς και ένα φόρεμα της αείμνηστης Μαρίας Χορς, Ιέρειας και χορογράφου της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για περισσότερα από 40 χρόνια.
Η έκθεση η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο, θα ταξιδέψει σε πέντε μέρη: 14-24 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Νιχόν, 28 Ιουλίου-12 Αυγούστου στην πόλη του Μισάτο, 18-27 Αυγούστου στην πόλη της Ιναζάουα,  29 Αυγούστου-9 Σεπτεμβρίου στο Σιντζούκου και 14-23 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Οτσούμα.
Όλα τα εκθέματα ανήκουν στη συλλογή του κου Στράτου Κλήμου, ενός ανθρώπου που με το πάθος του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μάς προσφέρει ένα συγκλονιστικό ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία τους. Σημειώνεται ότι η συλλογή του κου Κλήμου είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Συνέντευξη στην Τζούνκο Ναγκάτα (永田純子)

Τον Ιούλιο θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Το ταξίδι της φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στον κόσμο» στο Τόκιο, η οποία αποτελείται από Ολυμπιακές Δάδες της συλλογής σας. Μιλήστε μας για την έκθεση και την απόφαση να ταξιδέψουν οι Δάδες στην Ιαπωνία.

Αν κάποιος μου έλεγε πριν από δύο χρόνια, ότι ένα μέρος της συλλογής μου από ολυμπιακά ενθυμήματα επρόκειτο να εκτεθεί στο εξωτερικό, θα σκεφτόμουν ότι είναι ανέφικτο, σχεδόν ουτοπικό. Τρελό όνειρο! Το Νοέμβριο του 2016 έλαβα ένα τηλεφώνημα από την κα Βούλα Κοζομπόλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών, που με πληροφόρησε για την πρόθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο να διοργανώσει εκεί, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, μια έκθεση αποτελούμενη από αντικείμενα της συλλογής μου. Αμέσως μετά επικοινώνησε μαζί μου ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Διονύσης Πρωτοπαπάς, στον οποίο απάντησα με χαρά ότι αυτό θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα.

Στράτος Κλήμου

Έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι προς το όνειρο που επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα, παρά τα μεγάλα και απροσδόκητα εμπόδια στο δρόμο του. Λίγες μέρες αργότερα, σε μια νέα επικοινωνία, ο κ. Πρωτoπαπάς μου είπε ότι υπήρχε επίσης μια ιδέα για μια μικρότερη έκθεση σχετικά με την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, το καλοκαίρι του 2018. Έτσι συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια έκθεση 36 Ολυμπιακών Δαδών, καθώς και ενός φορέματος της ιέρειας Μαρίας Χορς από τη συλλογή μου. Φυσικά άλλο πράγμα είναι να συζητάς για ένα τέτοιο σχέδιο και εντελώς διαφορετικό πράγμα πώς να το κάνεις πραγματικότητα. Όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσθηκαν εκατοντάδες προβλήματα μικρά ή μεγάλα, και δόθηκαν λύσεις κυρίως χάριν της ισχυρής θέλησης και την αποφασιστικότητα του κ. Πρωτοπαπά και τη συμβολή του προσωπικού της Πρεσβείας.

Πως ξεκινήσατε να συλλέγετε Ολυμπιακά ενθυμήματα; Από τι αποτελείται η συλλογή σας και ποιό είναι το χρονικό εύρος της;

Η συλλογή μου έχει κτισθεί σε ένα διάστημα 28 ετών και ξεκίνησε από μια καρφίτσα πέτου. Περιλαμβάνει αντικείμενα από όλες τις Ολυμπιάδες αλλά και από τα Ολύμπια του Ζάππα, τέσσερις διοργανώσεις που έγιναν στην Αθήνα πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Τα αντικείμενα που την απαρτίζουν είναι δάδες, λυχνίες ασφαλείας για τη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας, ένας Ολυμπιακός βωμός για τη διανυκτέρευση της Φλόγας στη διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας του 2004, μετάλλια νικητών, μετάλλια συμμετοχής, κονκάρδες, καρφίτσες, βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες, σημαίες καθώς και όλων των ειδών αναμνηστικά.

Έχουμε την περιέργεια να μάθουμε τι έχετε σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Τόκιο το 1964.

Εκτός από την Δάδα και το μετάλλιο συμμετοχής στη συλλογή υπάρχουν 2 σημαίες, ένα βάζο, ένας αναπτήρας, μια κονκάρδα για αυτοκίνητο, ένα μουσικό κουτί, ένα μετάλλιο από την τελετή αφής στην Ολυμπία… αλλά το κυριότερο, και πιστεύω μοναδικό η επίσημη πρόσκληση της Ιαπωνικής Δίαιτας προς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου του Βασιλείου της Ελλάδος, για επίσκεψη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964.

Ποιό είναι το σημαντικότερο ενθύμημα που έχετε στη συλλογή σας; Υπάρχει κάποιο που αγαπάτε ιδιαίτερα;

Πολύ δύσκολο αυτό που μου ζητάτε μια και θα μπορούσα να σκέφτομαι για ώρες προκρίνοντας κάθε φορά κάποιο άλλο για σημαντικότερο. Γι αυτό θα σας πω αυτό που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό. Ένα πέτρινο λιθάρι που χρησιμοποιήθηκε στο αγώνισμα της Λιθοβολίας, στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 (γνωστούς σαν Μεσοολυμπιάδα). Το συγκεκριμένο αντικείμενο δωρήθηκε στη συλλογή μου από έναν ενθουσιώδη επισκέπτη σε μια από τις εκθέσεις που έχω διοργανώσει στην Αθήνα!

Υπάρχει στην Ελλάδα ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος όπου το κοινό μπορεί να δει τη συλλογή σας;

Δυστυχώς όχι. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει συλλέκτης που να μην ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα αξιωθεί να εκθέσει τη συλλογή του σε μόνιμη βάση. Είναι ένα όνειρο που φαντάζει απίθανο. Από ότι με δίδαξε όμως η όμορφη περιπέτεια που ζω αυτές τις μέρες, τίποτα δεν είναι απίθανο και ο άνθρωπος πρέπει να κυνηγά τα όνειρα του όσο ανέφικτα και αν φαίνονται! Τώρα, ελάχιστες ημέρες πριν την αναχώρηση μου από την Ελλάδα, ανάμεικτα συναισθήματα με κατακλύζουν, χαρά, αγωνία, ανυπομονησία, αίσθηση της μεγάλης τιμής που μου γίνεται να εκθέσω τη συλλογή μου για λογαριασμό της Ελλάδας και να μοιραστώ με τον κόσμο στο Τόκιο τον ενθουσιασμό μου για τα Ολυμπιακά ιδεώδη και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε το όνειρο ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου για τη συλλογή σας να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Ιούλιος 2018

Αναμνηστικά Ολυμπιακών Αγώνων από τη συλλογή του κου Στράτου Κλήμου, ανάμεσά τους και από την Ολυμπιάδα του Τόκιο 1964

H αφίσα της έκθεσης

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ!

   
Follow us
Follow us
Follow us
Follow us




ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑspot_img

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟspot_img
spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ