Κύκλος διαλέξεων για την Ιαπωνική Τέχνη

askt-logo

Πέντε πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις για την ιαπωνική τέχνη διοργανώνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων για την Τέχνη του Κόσμου, με τίτλο «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας».

Βουδισμός και Τέχνη στην Ιαπωνία

Τετάρτη, 7 Μαϊου 2014
Ώρα 7μ.μ., Αίθουσα Ντε Κίρικο
Εισηγητής: 
 Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος
Καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκειών (Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ο Βουδισμός υπήρξε μία από τις κύριες πηγές έμπνευσης για την παραγωγή τέχνης στην Ιαπωνία. Θα παρουσιαστούν δείγματα της βουδιστικής αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής με χρονική σειρά, ακολουθώντας τις πρώτες περιόδους της ιαπωνικής ιστορίας (περίοδοι Άσουκα, Νάρα, Χεϊάν, Καμακούρα). Για να γίνουν κατανοητά τα έργα, θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση για τον Μαχαγιάνα Βουδισμό, την κοσμολογία και τη θεματολογία της τέχνης του.

Γενική επισκόπηση της Ιαπωνικής Τέχνης

Τετάρτη, 14 Μαϊου 2014
Ώρα 7μ.μ., Αίθουσα Ντε Κίρικο
Εισηγητής
:  Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος
Καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκειών (Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ακολουθώντας τις περιόδους της ιαπωνικής ιστορίας θα παρουσιαστούν δείγματα των τεχνών που άκμασαν εκτός Βουδισμού. Κεραμεικά και ειδώλια από την εποχή Τζόμον, ταφικοί τύμβοι και πήλινες παραστάσεις (χανίουα) της εποχής κοφούν, ζωγραφισμένα ειλητάρια (εμάκι μονό) των εποχών Χεϊάν και Καμακούρα, κεραμεικά της τελετής του τσαγιού της εποχής Μομογιάμα, ξυλογραφίες (ουκιγιόε) της εποχής Έντο, σύγχρονη παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική (νιχόνγκα) από την εποχή Μέιτζι και μετά.

Συναντήσεις, ερμηνείες: Η Δύση γνωρίζει την Τέχνη της Άπω Ανατολής

Τετάρτη, 21 Μαϊου 2014
Ώρα 7μ.μ., Αίθουσα Ντε Κίρικο
Εισηγήτρια: Ζήνα Καλούδη 
Ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια συλλογών στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1860 η Ευρώπη κατακλύζεται από ένα ετερόκλητο πλήθος ιαπωνικών αντικειμένων ως αποτέλεσμα του ανοίγματος της Ιαπωνίας στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1872 μία καινούρια λέξη, ο όρος japonisme, εμφανίζεται στη γαλλική γλώσσα για να δηλώσει «ένα νέο πεδίο μελέτης, καλλιτεχνικής, ιστορικής και εθνογραφικής». Ο ενθουσιασμός για κάθε τι ιαπωνικό επεκτείνεται γρήγορα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις εύπορες αμερικανικές πόλεις. Η καθημερινή αισθητική μεταβάλλεται ριζικά, ενώ σταδιακά η ζωγραφική, η χαρακτική, η κεραμική, οι εφαρμοσμένες τέχνες στο σύνολό τους αλλά και η λογοτεχνία αρχίζουν να εμφανίζουν κάθε είδους στοιχεία, εικονογραφικά και μορφολογικά, ως δάνεια και πολλαπλές ερμηνείες της ιαπωνικής τέχνης. Ποια ήταν τα στοιχεία της πρωτόγνωρης χώρας που τόσο γοήτευσαν τους καλλιτέχνες της δύσης και με ποιον τρόπο προσέγγισαν, αντιλήφθηκαν και ερμήνευσαν την ιαπωνική τέχνη μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα; Παρατηρώντας τις μεταβολές και τις διάφορες εκδοχές του συναρπαστικού αυτού διαλόγου, απρόβλεπτες συναντήσεις και πολλαπλά ερωτήματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της συνάντησης με το ανοίκειο, με τον Άλλον.

Μια στοχαστική μελέτη της ασιατικής ποιητικής. Οι καλλιτέχνες της δύσης μελετούν την ανατολή

Τετάρτη, 28 Μαϊου 2014
Ώρα 7μ.μ., Αίθουσα Ντε Κίρικο
Εισηγήτρια: Ζήνα Καλούδη
Ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια συλλογών στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Με το ξεκίνημα του 20ού αιώνα, η μανία για καθετί ιαπωνικό σταδιακά κοπάζει. Οι δυτικοί καλλιτέχνες μπορούν πλέον να μελετήσουν μεταφράσεις ιαπωνικών, ινδικών, κινεζικών και βουδιστικών κειμένων καθώς και τις πρώτες μελέτες για την ασιατική τέχνη. Η γενικότερη τάση για το «πρωτόγονο» και το εξωτικό σε συνδυασμό με τις νέες ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα στρέφουν το ενδιαφέρον συλλεκτών και καλλιτεχνών στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα στην κινεζική σκέψη και τη ζωγραφική. Η ταύτιση με τον φυσικό κόσμο, η στοχαστική, γεμάτη ποίηση, λόγια κινεζική ζωγραφική γίνονται τα αντικείμενα μίας κριτικής και ώριμης πλέον εσωτερικής αναζήτησης από τους καλλιτέχνες. Ανακαλύπτουν μία ολότελα διαφορετική αντίληψη για τη ζωγραφική και τη λειτουργία του καλλιτέχνη, διαβάζοντας βουδιστικές σούτρα, κινεζικά ποιήματα και ταοϊστικά κείμενα, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μελετούν ταυτόχρονα την ιαπωνική καλλιγραφία και το ζεν. Η ανάγκη για απαντήσεις μεταμορφώνει ακόμα μια φορά το πρόσωπο της τέχνης.

Παρουσίαση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014
Ώρα 7μ.μ., Αίθουσα Ντε Κίρικο
Εισηγήτρια:  Δέσποινα Ζερνιώτη
Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

 

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Αίθουσα Ντε Κίρικο)
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης. Τηλ.: 210 4801259, 210 4801260

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ