Το “Tokei Maru” του Ζάχου Σαμολαδά στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αναβάλει τη διεξαγωγή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15 Μαρτίου) στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάζεται η προοπτική διεξαγωγής του για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Η μικρού μήκους ταινία του Ζάχου Σαμολαδά, “Tokei Maru” – トケイ丸, θα προβληθεί το Μάρτιο στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θέμα της ταινίας animation είναι το ιαπωνικό εμπορικό πλοίο Tokei Maru και ο καπετάνιος του που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και μαρτυρίες, διέσωσε 825 Έλληνες και Αρμένιους στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.

Η ταινία ενώνει την ιστορία με τη μυθοπλασία, την Ελλάδα με την Ιαπωνία, σε έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο που προσπερνώντας κώδικες και τον παραλογισμό της βίας, αντιμέτωπος με τη φωτιά, την απάθεια των Δυτικών και τον τρόμο των αθώων, έκανε μια μοναδική πράξη ηρωισμού.

Λίγα λόγια για την ταινία

Κοκόρο Ιτάϊ …Η καρδιά μου πονά με την δυστυχία των άλλων. Αυτοί οι άλλοι ήταν οι κάτοικοι της Σμύρνης, Έλληνες και Αρμένιοι που προσπαθούσαν να σωθούν από την οργή των Τσετών και την φωτιά που έκαιγε την πόλη και την ιστορία της Ιωνίας. “Η καρδιά μου πονά με την δυστυχία των άλλων”. Αυτό έλεγε ξανά και ξανά ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου Tokei Maru, καθώς ο θάνατος και οι φλόγες έσβηναν τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ο πλοίαρχος δεν άντεξε από το μέγεθος της τραγωδίας, έσωσε Έλληνες και Αρμένιους από το θάνατο και στάθηκε απέναντι στους Τούρκους που επιτακτικά ζητούσαν να πετάξει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Το αίτημα των Τούρκων, να παραδώσει γυναικόπαιδα στο θάνατο το είδε ως προσβολή στην τιμή του και στην τιμή του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Και η ιστορία τον δικαίωσε. Κι όλα αυτά όταν τα πολεμικά πλοία της Δύσης, Βρετανικά, Γαλλικά και Ιταλικά παρακολουθούσαν αμέτοχα ή έριχναν πίσω στη θάλασσα τους πρόσφυγες της Ιωνίας.

‘Ερευνα: Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι, Σταύρος Σταυρίδης
Animation και σκηνοθεσία: Ζάχος Σαμολαδάς
Μουσική: Ryan Camus, Χρήστος Στανίσης
Μετάφραση στα Ιαπωνικά: Μίο Κομπαγιακάουα 

Η ταινία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ και έχει πάρει τα ακόλουθα βραβεία:
– Καλύτερης Ταινίας Animation, Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας 2018
– Καλύτερο Artwork, Φεστιβάλ Multimedia, Project Daidalos, Μύκονος 2018
– Τιμητική διάκριση ταινίας μικρού μήκους, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύμης 2018
– 1ο Βραβείο Ελληνικού Διαγωνιστικού, 14ο Athens AnimFest, Αθήνα 2019
– 3ο βραβείο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ – Doc Fest Χαλκίδα – 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 15:00 στο Cine Μακεδονικόν (Φιλικής Εταιρείας 44)
Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Μεγάρων 16)

Περισσότερα για την ταινία διαβάστε στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com ο σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς

 

 
Ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram και YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!
scroll to top
Send this to a friend