Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακηρύχθηκε το όρος Φούτζι

To «Κόκκινο Φούτζι» του Χοκουσάι

To «Κόκκινο Φούτζι» του Χοκουσάι

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακηρύχθηκε το ιαπωνικό όρος Φούτζι στην 37η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, που έγινε στην Καμπότζη.

fujisan1

H θέα του Fujisan από τη λίμνη Ashino-ko στο Hakone φωτογραφία: Junko Nagata

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή κατέταξε το Φούτζι στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής και όχι στον κατάλογο με τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση της Ουνέσκο, η χιονισμένη κορυφή «έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και ποιητές και ήταν το αντικείμενο του προσκυνήματος εδώ και αιώνες».

Το Φούτζι-σαν, όπως το αποκαλούν οι Ιάπωνες, είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας με ύψος 3.776 μέτρα και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τόκιο,  από όπου είναι ορατό όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή (κυρίως φθινόπωρο ή χειμώνα).

Το ηφαίστειο ταξινομείται σήμερα ως ενεργό, με χαμηλό κίνδυνο για έκρηξη. Η τελευταία καταγραμμένη έκρηξη συνέβη το έτος 1707 ή 1708, κατά την Περίοδο Έντο. Τότε σχηματίσθηκε ένας νέος ηφαιστειακός κρατήρας με μία δευτερεύουσα κορυφή, το Hοei-zan, στο μέσο της πλαγιάς του βουνού.

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top