Τι θα μου μαγειρέψεις;

japan-girl-cooking

Σε όλες τις χώρες το να μαγειρεύει κανείς για το αντικείμενο του πόθου του θεωρείται ερωτική έκφραση συνεπώς οι Ιάπωνες δεν είναι πρωτότυποι∙ αυτό που είναι ίσως πρωτότυπο είναι τα φαγητά που προτιμούν στις περιπτώσεις αυτές. Σε πρόσφατη έρευνά του το ιαπωνικό πόρταλ σάιτ «My Navi Woman» ζήτησε από τους –άντρες- χρήστες του να ψηφίσουν ποιο φαγητό θα ήθελαν να τους μαγειρέψουν οι φίλες τους∙ η έρευνα δεν απευθύνεται σε ζευγάρια παντρεμένα ή όχι που ζουν μαζί, αλλά σε κοπέλες που θα μαγειρέψουν προκειμένου να γοητεύσουν ακόμα περισσότερο τον φίλο τους. Το δείγμα που ανταποκρίθηκε ήταν μάλλον μικρό (114 άτομα) και κάλυπτε το ηλικιακό φάσμα 22 έως 39 –όσο για τα αποτελέσματα, είναι κάπως ενδιαφέροντα, ειδικά για όσους είναι κάπως εξοικειωμένοι με την ιαπωνική κουζίνα.

Πρώτο και με διαφορά (41,2%) ήρθε το κάρι, ίσως το δημοφιλέστερο πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας γενικότερα (αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί). Ακολουθούν τα μπιφτέκια με 32,5%, το νίκου-τζάγκα (ένας συνδυασμός κρέατος, πατατών, καρότων και κρεμμυδιών στην κατσαρόλα) με 29,8%, η γεμιστή με ρύζι ομελέτα (άλλη μια ιαπωνική εφεύρεση) με 28,9%, η σούπα μίσο με 25,4%, το τηγανητό κοτόπουλο κάρα-άγκε με 21,1%, το χοιρινό με σάλτσα τζίντζερ με 19,3%, τα μακαρόνια ογκρατέν με 15,8%, το νιμόνο (λαχανικά με κρέας ή κοτόπουλο βρασμένα σε σιγανή φωτιά) με 15,8% και η πηχτή λευκή σούπα «στου» με λαχανικά και κοτόπουλο με 14,9%.

Γράψαμε παραπάνω ότι τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα επειδή κανένα από τα παραπάνω φαγητά δεν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστο –στην πραγματικότητα ανήκουν στην κατηγορία αυτών που θα λέγαμε «σπιτικά» και που μαγειρεύουν συχνά οι μητέρες για τα παιδιά τους (το κάρι μάλιστα είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο πιάτο αυτής της κατηγορίας). Το οποίο ίσως απαντά στο ερώτημα γιατί τα επέλεξαν οι χρήστες του My Navi!

1. Κάρι

curry-rice

2. Mπιφτέκια

hamburger-japan

3. Nίκου-τζάγκα

Nikujaga1

4. Oμελέτα γεμιστή με ρύζι 

omeleta-rice

5. Σούπα μίσο

miso-soup

6. Tηγανητό κοτόπουλο κάρα-άγκε 

karaage

7.  Xοιρινό με σάλτσα τζίντζερ

ginger-pork

8.  Μακαρόνια ογκρατέν

gratin

9.  Νιμόνο

nimono

10. Λευκή σούπα «στου» 

stew

 

 

scroll to top