Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Συνέντευξη με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ. Λουκά Καρατσώλη

Συνέντευξη με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιαπωνία κ. Λουκά Καρατσώλη

日本語

Η διετία που έρχεται αναμένεται να έχει έντονη την παρουσία της Ελλάδας στην Ιαπωνία αλλά και αντίστοιχα της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Τόσο η επέτειος το 2019 των 120 χρόνων από την επίσημη έναρξη των σχέσεων των δύο χωρών όσο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ακολουθούν, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη και διεύρυνση της ελληνοϊαπωνικής συνεργασίας. Όπως είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Λουκάς Καρατσώλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο GreeceJapan.com, ήδη έχουν ξεκινήσει πολλές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και θα κορυφωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Συνέντευξη στην Τζούνκο Ναγκάτα

Το 2019 η Ελλάδα και η Ιαπωνία γιορτάζουν τα 120 χρόνια από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας». Σχεδιάζετε εκδηλώσεις στην Ιαπωνία για την επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών;

Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται, προς το παρόν, από την Πρεσβεία είναι οι εξής :
– Συναυλία της τζαζ καλλιτέχνιδος Keiko Borjeson στο Suntory Hall, τον Ιανουάριο του 2019, με την συμμετοχή Ελληνίδας τραγουδίστριας και της ομάδας παραδοσιακών ελληνικών χορών “KEFI”
– Έκθεση καλλιγραφίας το καλοκαίρι του 2019, με αντικείμενο την παρουσίαση αρχαίων ελληνικών ρητών από σπουδαστές Σχολής Ιαπωνικής και Ευρωπαϊκής Καλλιγραφίας
 – Τοποθέτηση γλυπτού του καλλιτέχνη Μασαάκι Νόντα στο Πάρκο στη μνήμη του Λευκάδιου Χερν στο Σιντζούκου, Τόκιο, τον Σεπτέμβριο 2019
– Οργάνωση εμπλουτισμένης έκθεσης με αντικείμενο τις Ολυμπιακές Δάδες
– Οργάνωση δαλέξεων και συμποσίων με συμμετοχή Ελλήνων και Ιαπώνων Ολυμπιονικών (Olympians Events)
– Παρουσίαση ορισμένων αγωνισμάτων στη μορφή των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με συμμετοχή μαθητών και φοιτητών σε πάρκα του Τόκιο.

Έχετε ξεκινήσει σειρά δράσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με την πόλη Μισάτο όπου θα προπονείται η Eλληνική ομάδα στίβου. Μιλήστε μας γι’ αυτήν τη συνεργασία.

Η συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας με τον Δήμο Μισάτο ξεκίνησε το 2014 με τον ημιμαραθώνιο και έκτοτε συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Η Πρεσβεία έχει θέσει υπό την αιγίδα της επίσης τους αγώνες κέντο, ενώ έχουμε μετάσχει και σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου. Πέρυσι κάναμε παρουσίαση για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε εννέα σχολεία του Δήμου και φέτος θα συνεχίσουμε με άλλα εννέα. Η απήχηση της παρουσίασης στους μαθητές είναι πολύ μεγάλη.

O Πρέσβης κ. Λουκάς Καρατσώλης με τον Δήμαρχο του Μισάτο κ. Μασαάκι Κίζου και στην απονομή του Ημιμαραθωνίου (2018).

Η κορυφαία εκδήλωση στο Μισάτο εφέτος θα είναι η έκθεση «Η Ολυμπιακή Φλόγα – Από την Ολυμπία στο Τόκιο» που θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου στο κεντρικότερο σημείο του Lalaport-Shinmisato. Χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πλήρη συλλογή των ολυμπιακών δαδών και να έρθουν κοντύτερα στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τον Νοέμβριο θα οργανώσουμε Συμπόσιο Ελλήνων και Ιαπώνων Ολυμπιονικών, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες του Μισάτο να έρθουν σε επαφή με τους αθλητές, να διδαχθούν από την προσπάθειά και την εμπειρία τους και ίσως να λάβουν ένα δίδαγμα ζωής για το πώς φθάνει κάποιος στην κορυφή του κόσμου.

Προγραμματίζετε δράσεις και σε άλλα μέρη και με άλλους φορείς με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020;

Τόσο η Έκθεση όσο και το συμπόσιο θα διοργανωθούν σε πέντε συνολικά μέρη εντός του 2018. Στην συνέχεια σκοπεύουμε να επαναλάβουμε την προσπάθεια, καθώς είδαμε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να φέρουμε την Ελλάδα κοντύτερα στην Ιαπωνία. Πέραν της Έκθεσης και του Συμποσίου έχουμε αναπτύξει διάφορες προτάσεις τις οποίες σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη διετία έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν είναι ο αναμενόμενος αν σκεφτούμε ότι η χώρα σας είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως τόσο για τα μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία της όσο και για τις φυσικές της ομορφιές. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι κάνει η Ελλάδα για να το αντιστρέψει;

Είναι γεγονός ότι αν και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σημειώνει στον τουρισμό το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον καλωσορίζουμε 30 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στις 40 χιλιάδες άτομα ετησίως. Εφέτος όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έχουμε σοβαρή άνοδο. Στην προσπάθειά μας έχουμε τις ίδιες δυσκολίες όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η απόσταση είναι μεγάλη και πλέον οι Ιάπωνες τείνουν να επισκέπτονται κυρίως τις κοντινότερες ασιατικές χώρες και την Χαβάη για 4-5 μόνον ημέρες. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η προσπάθεια που έχουμε κάνει με τη διοργάνωση σεμιναρίων στην Πρεσβεία για τον ελληνικό τουρισμό, την συμμετοχή σε workshops για τουριστικούς πράκτορες, την πραγματοποίηση ταξιδιών τουριστικών πρακτόρων στην Ελλάδα – τον Μάιο έχουμε ένα ακόμη ταξίδι – και την πρόσφατη δημιουργία οκτασέλιδου φυλλαδίου για την Ελλάδα στην ιαπωνική γλώσσα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.

Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι Eλληνοϊαπωνικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις; Ποια προϊόντα εξάγει η Ελλάδα στην Ιαπωνία;

Στο εμπόριο βλέπουμε μεγάλη βελτίωση. Το 2017 είχαμε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ιαπωνία κατά 70%. Φάρμακα, καύσιμα, αλουμίνιο, βαμβάκι και βεβαίως τα τρόφιμα και ποτά είναι οι κύριες κατηγορίες εξαγωγών μας. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε σταθερή παρουσία και πληθώρα προσπαθειών για την ανάδειξη των προϊόντων μας. Κάνουμε επιχειρηματικές αποστολές ιαπωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σταθερή βάση, προσκαλούμε με δική μας δαπάνη εισαγωγείς σε ελληνικές εκθέσεις, συμμετέχουμε σταθερά στις μεγάλες ιαπωνικές εκθέσεις και βεβαίως συνεχίζουμε το πρόγραμμα προώθησης των ελληνικών οίνων που έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Για να το καταφέρουμε αυτό, συνεργαζόμαστε στενά ιδίως με το Enterprise Greece αλλά και άλλους φορείς στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι κατάλληλο ώστε να προσελκύσει ιαπωνικές εταιρείες;

Οι ιαπωνικές εταιρείες είναι γενικώς συντηρητικές και επιφυλακτικές στις επιλογές τους. Είναι γεγονός ότι λείπουν μεγάλες ιαπωνικές επενδύσεις από την Ελλάδα και ότι η Ιαπωνία δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών που έδειξαν εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς. Έχουμε, όμως, ήδη δείγματα αναστροφής αυτής της στάσης. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Japan Tobacco απέκτησε μία σημαντική παραγωγική βάση στην Ελλάδα. Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι ιδιαίτερα αξιόλογες σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα logistics, η παραγωγή ενεργείας και τα ενεργειακά δίκτυα, η βιομηχανία τροφίμων-ποτών, κ.λ.π.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οικονομική κρίση, προσφυγικό ζήτημα, αυξανόμενη ένταση με τις γειτονικές χώρες. Πιστεύετε ότι η χώρα θα βγεί από την κρίση σύντομα;

Η Ελλάδα είναι πάντοτε μία νησίδα σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η κρίση και οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες ανέδειξαν ακόμη περισσότερο την χώρα μας ως σταθερή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας. Η σταδιακή έξοδος από τις οικονομικές δυσκολίες μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Οι αντιξοότητες και η ανάγκη να αντιμετωπισθούν σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας μάς έκαναν δυνατότερους και σοφότερους. Ξέρουμε ότι για να έχουμε αποτελέσματα απαιτείται πολλή δουλειά και αυτό κάνουμε.

Τόκιο, Μάιος 2018
Φωτογραφίες: Τζούνκο Ναγκάτα


Άρθρα του GreeceJapan.com για τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας με την πόλη Μισάτο

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ LETSTUDY.GR
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ