Συνάντηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ με τον Ιάπωνα Πρέσβη για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα

deh_ptolemaida

Τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη επισκέφτηκε στο υπουργείο ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα Μασούο Νισιμπαγιάσι. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, στην κοινοπραξία κατασκευής της οποίας καθοριστικό ρόλο έχει ιαπωνική εταιρεία (Hitachi).

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του έργου έχει την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενσωματώνει την αιχμή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα αξιοποιεί τον εθνικό μας πλούτο σε λιγνίτη και θα προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης ανάφερε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις πρώτες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του.

Παράλληλα τόσο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ζήτησαν από τον Ιάπωνα πρέσβη να υποστηρίξει η ιαπωνική κυβέρνηση το αίτημα για μια ουσιαστική μείωση του τιμήματος του έργου, προσθέτοντας ότι μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό θα αποτελούσε μια συμβολική και ουσιαστική χειρονομία προς τον ελληνικό λαό, που θα συνέβαλε στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο έργο.

Ο Ιάπωνας πρέσβης δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει το αίτημα στην ιαπωνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πιστεύει πως τα οικονομικά ζητήματα θα συζητηθούν απευθείας με τη ΔΕΗ και τις ιαπωνικές εταιρείες που μετέχουν στο έργο.

Επίσης ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης και η Πρόεδρος της ΕΔΕΥ Σ. Σταματάκη, ενημέρωσαν τον Ιάπωνα Πρέσβη πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο 2ος Γύρος Παραχωρήσεων για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης και ζήτησαν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες ιαπωνικές εταιρείες, ώστε να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, γεγονός που θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο. Ο Ιάπωνας πρέσβης δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τα στοιχεία που του επιδόθηκαν στον αρμόδιο οργανισμό.


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top