Στην Ιαπωνία ταξίδεψε το “Skyros project” όπου παρουσιάστηκε σε τρία Πανεπιστήμια

Το πρόγραμμα «Σκύρος» είναι μια καινοτόμος συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Από το 2015, αποτελεί μόνιμο και επαναλαμβανόμενο θεσμό, πυλώνα περιβαλλοντικής έμπνευσης, με σταθερή βάση το λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο. Η συνεργασία αυτή έγινε γνωστή ως “Skyros project” και περιλαμβάνει ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών στο λιμάνι, διενέργεια παρατηρητηρίων Τουρισμού, διενέργεια Ακαδημίας περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε παιδιά και εργασίες που παράγονται μέσω των δράσεων οι οποίες, βραβεύονται και παρουσιάζονται σε Διεθνή συνέδρια.
Φέτος το Φεβρουάριο, το “Skyros project” ταξίδεψε στην Ιαπωνία, καλεσμένο από τρία Πανεπιστήμια. Διαβάστε για το ταξίδι όπως το περιγράφει η ελληνική αποστολή στην επίσημη ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, από όπου αναδημοσιεύουμε το κείμενο και τις φωτογραφίες.

Η πρόσκληση της ομάδας «ΣΚΥΡΟΣ» – Skyros project από τρία (3) Ιαπωνικά Πανεπιστήμια αποτέλεσε την αφορμή της επίσκεψης. Η ομάδα «Σκύρος» αποτελείται  από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου οι οποίοι από το 2015 κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο πολυβραβευμένο Λιμάνι της Σκύρου, την Λιναριά. Το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιότο, το ημικρατικό Πανεπιστήμιο “Rikkyo” του Τόκιο και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο «The Sacred Hearts”, είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ζήτησαν την παρουσίαση του προγράμματος «Σκύρος» και τη συνεργασία του προγράμματος, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών αλλά και την πρακτική άσκηση Ιαπώνων φοιτητών στη Σκύρο μέσω του προγράμματος «Σκύρος» που υλοποιείται στο Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου.

Στην αποστολή συμμετείχαν, η καθηγήτρια περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος ιδρυτές του Skyros project και επτά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές-τριες μέλη της ομάδας «Σκύρος» (Δέσποινα Δημητριάδου, Βάσω Μπέλτσιου, Βάσω Πετρενίτη, Χρυσούλα Σάρδη, Πηνελόπη Καπετανάκη, Κορίνα Μπερτόλη & Γεώργιος Χαν.
Την Πέμπτη 14/2/19 η ομάδα μετέβη στο Πανεπιστήμιο του ΚΙΟΤΟ όπου έγινε συνάντηση με την επικεφαλής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (πρόγραμμα διεθνών περιβαλλοντικών επιστημών) καθηγήτρια κα Jane Singer και τον κοσμήτορα κο Shinya Funakawa.

Στο πανεπιστήμιο του ΚΥΟΤΟ έγινε παρουσίαση του προγράμματος και της Σκύρου σε ειδικό σεμινάριο που είχε οργανωθεί υπό τον τίτλο «The role of environmental education in strengthening community resilience: CASES FROM GREECE AND JAPAN και στο οποίο παρουσιάστηκε η Σκύρος και 5 εργασίες των μελών του Skyros project.
Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε γεύμα σε παραδοσιακό Ιαπωνικό εστιατόριο.
Την Παρασκευή 15/2/19 η ομάδα επιβιβάστηκε στο διάσημο τραίνο υψηλών ταχυτήτων (300 χλμ/ώρα) Shikansen 700 με προορισμό το Τόκιο.
Το Σάββατο 16/2/19 έγινε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο «The Sacred Hearts» το οποίο ιδρύθηκε το 1800 και ειδικεύεται σε ανθρωπιστικές σπουδές.
Το Πανεπιστήμιο «The Sacred Hearts» είναι βαθιά επηρεασμένο από τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και στην είσοδο του είναι αναρτημένες μεγάλες εικόνες από την αποβίβαση προσφύγων και καταυλισμούς προσφύγων στη Λέσβο!
Στο Πανεπιστήμιο την αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Εκπαίδευσης καθηγητής Yoshiyuki NAGATA, ο Naoki MIZUSHIMA, πρόεδρος της Ένωσης εκπαίδευσης Τέχνης της Ιαπωνίας και φοιτήτριες. Κατά την υποδοχή ο κος ο Naoki MIZUSHIMA εκτέλεσε μουσικό κομμάτι με παραδοσιακό ιαπωνικό μουσικό όργανο, το οποίο ο ίδιος εμπνεύστηκε από τη παρατήρηση και την επιρροή του από το δένδρο των Εσπερίδων!

Μια μεγάλη τοιχογραφία με το δέντρο των Εσπερίδων με τα χρυσά μήλα κοσμεί την είσοδο του Πανεπιστημίου κατασκευασμένη από υλικά που μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκαν για την σύνθεση του. Το λευκό φόντο της τοιχογραφίας είναι από κομμάτια πεντελικού μαρμάρου που ήρθε από την Ελλάδα, το καφέ των κλαδιών, χώμα από την Ινδία, το πράσινο των φύλλων από την Κίνα, και το χρυσό των μήλων από την Ιαπωνία. Ακολούθησαν εκατέρωθεν ενημερώσεις ανταλλαγή υλικού και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας.

Την Κυριακή 17/2/19 η ομάδα μετέβη στο Πανεπιστήμιο «RIKKYO» και την ομάδα υποδέχθηκε ο καθηγητής κος Osamu Abe ο οποίος θεωρείται ο γκουρού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Ασία.
Μετά από την παρουσίαση του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ και συζητήσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας , ακολούθησε ξενάγηση στους εντυπωσιακούς χώρους του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν 27.000 φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιαπωνία.
Το σήμα σύμβολο του Πανεπιστημίου «RIKKYO» είναι το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» και είναι σκαλισμένο στα Ελληνικά στην είσοδο του!

Να σημειωθεί ότι κατά τις επισκέψεις στα Πανεπιστήμια η συγκίνηση ήταν καταφανής εκατέρωθεν. Η επίσκεψή μας στην Ιαπωνία διήρκεσε 7 ημέρες. Η Ομάδα ξεκίνησε από την Αθήνα και μέσω Dubai έφθασε στην Osaka. Η αναχώρηση  για  την Ελλάδα έγινε από το Τόκιο και η αποστολή έφθασε στην Αθήνα την 20/2/19 μέσω Dubai.

Το ταξίδι κατέδειξε την δυναμική του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ και την παγκόσμια καινοτομία που αναγνωρίζεται από φορείς Διεθνώς και αφορά την συνεργασία ενός Πανεπιστημίου με ένα Δημόσιο Λιμάνι, το Λιμάνι της Σκύρου και την μετατροπή της περιβαλλοντικής θεωρίας σε πράξη μέσα από την ετήσια πρακτική άσκηση των φοιτητών στο Λιμάνι της Λιναριάς και των παράλληλων δράσεων του Skyros project, όπως η Ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, η περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά, έρευνες και παρατηρητήρια τουρισμού.
Η Ιαπωνία εντυπωσίασε όλη την ομάδα με την οργάνωση και την εφαρμοσμένη πρόνοια.
Το ταξίδι της ομάδας «Σκύρος» ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό προφίλ του Νησιού και κατέδειξε πως η συνεργασία ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου και ενός προτύπου Δημόσιου Λιμανιού αποτελούν Παγκόσμια καινοτομία και παράδειγμα για την προώθηση και προβολή των καλών πρακτικών.
Το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ γίνεται μοντέλο προς μίμηση αποδεικνύοντας ότι με συνταγή την επιμελή και ορθή πρακτική αλλά και προσωπική δέσμευση , η ανοδική πορεία είναι μονόδρομος και στην Χώρα μας!

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ