Ρομπότ –πέρα από τα όρια της αληθοφάνειας

android-japanese-robot

«Ανδροειδή –τι μας κάνει ανθρώπους;» Είναι η ερώτηση που θέτει το Εθνικό Μουσείο Νέων Τεχνολογιών της Ιαπωνίας (γνωστό και ως «Μιράικαν» ή «κτήριο του μέλλοντος» και για να κεντρίσει τον προβληματισμό των επισκεπτών διοργανώνει μια έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονται τρία μοντέλα ρομπότ τα οποία έχουν εξωπραγματικά… πραγματική εμφάνιση. Τα μοντέλα λέγονται «Κοντομορόιντ», «Οτοναρόιντ» και «Τέλενοϊντ» και οι δημιουργοί τους έχουν προσπαθήσει να πλησιάσουν όσο γίνεται τη μορφή ενός κοριτσιού, μιας ενήλικης γυναίκας στα δύο πρώτα –το τρίτο είναι κάπως πιο αμφιλεγόμενο ως προς τα χαρακτηριστικά αλλά η μορφή και η συνολική του κατασκευή παραμένει πολύ οικεία.

android-japanese-robot1

Η έκθεση έχει οργανωθεί από τον καθηγητή Χιρόσι Ισιγκούρο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ευφυούς Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Οσάκα –ο Δρ. Ισιγκούρο είχε κάνει το γύρο των διεθνών ΜΜΕ και παλιότερα όταν δημιούργησε με την ομάδα του το «Τζέμινοϊντ» ένα ρομπότ-σωσία του. Αντίθετα με άλλους ερευνητές του κλάδου της ρομποτικής, ο καθηγητής επεκτείνει τον προβληματισμό του στο ερώτημα που θέτει και η έκθεση του Μιράικαν, δηλαδή τι είναι αυτό που κάνει ένα πλάσμα, άνθρωπο και υποστηρίζει ότι προσπαθώντας να δημιουργήσουμε όσο πιο πιστά αντίγραφά μας γίνεται, μαθαίνουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό.

android-japanese-robot2

Η έκθεση, η οποία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάσουν τα ανδροειδή και να επικοινωνήσουν (στο μέτρο του δυνατού) μαζί τους, θα ξεκινήσει στο μουσείο του Τόκιο στις 25 Ιουνίου όμως τα τρία ρομπότ θα παραμείνουν στη μόνιμη συλλογή του και μετά τη λήξη της.

– Εθνικό Μουσείο Νέων Τεχνολογιών της Ιαπωνίας

– Hiroshi Ishiguro Laboratories

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top