Ιαπωνία: Πιο εύκολη η μετανάστευση για τους «ξένους υψηλών ικανοτήτων»

japan-immigration-high-skillsΤο πείραμα απέτυχε πέρσι όμως η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια ακόμα απόπειρα, αυτή τη φορά κατεβάζοντας κάπως τον πολύ ψηλό πήχη που είχε θέσει για τους «ξένους υψηλών ικανοτήτων» που θα ήθελαν να αποκτήσουν άδεια παραμονής άνευ ορίων στη χώρα. Το πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά το Μάιο του 2012 δεν κατάφερε να πιάσει παρά 35% των στόχων του, έγινε στόχος αρκετών επικρίσεων από τα ΜΜΕ τα οποία θεώρησαν ότι η κυβέρνηση δεν έδινε αρκετά κίνητρα ώστε να φέρει στη χώρα ικανό αριθμό ακαδημαϊκών, ερευνητών, επιστημόνων και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε εχτές, Τετάρτη 11 Ιουνίου, όσοι καλύπτουν τις προδιαγραφές μπορούν να ζητήσουν (και να πάρουν) άδεια παραμονής μόνο μετά από 3 χρόνια διαμονής στην Ιαπωνία, οι σύζυγοί τους θα μπορούν επίσης να εργάζονται και θα μπορούν επίσης να προσκαλέσουν να μείνουν μαζί τους και οι γονείς τους∙ σημαντική αλλαγή στα κριτήρια που συντελούν στην απόκτηση του ειδικού αυτού καθεστώτος είναι ότι το εισόδημα των υποψηφίων έχει κατέβει στα 3 εκατομμύρια γεν (περίπου 21.700 ευρώ).

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν αυτή τη φορά το εγχείρημα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα –το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε μοιάζει να συνειδητοποιεί ότι τα χρειάζεται προκειμένου να φέρει την οικονομία εκεί που θέλει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ