Ο Τακέσι Κιτάνο στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

takeshi-kitano-camera

Ένα ακόμη μεγάλο όνομα προστίθεται στη λίστα των επίσημων προσκεκλημένων του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα αινιγματικές μορφές του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά, ο Τακέσι Κιτάνο, θα παραβρεθεί στη φετινή διοργάνωση για να παρουσιάσει την καινούρια του ταινία Akires to kame/Ο Αχιλλέας και η χελώνα, να δώσει ένα ξεχωριστό masterclass, αλλά και να παραλάβει έναν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο του έργου του.

Γοητευτική, μέσα από τις αντιφάσεις της, προσωπικότητα – από τη μια ο αιρετικός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο, σταθερός επισκέπτης των διεθνών φεστιβάλ και από την άλλη η καλτ τηλεοπτική περσόνα Beat Takeshi, ιδιαίτερα δημοφιλής στο ιαπωνικό κοινό – ο Κιτάνο δεν διστάζει να δοκιμάσει καινούρια δημιουργικά μονοπάτια και να δοκιμαστεί μέσα από αυτά. Με το Ο Αχιλλέας και η χελώνα, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, ο βραβευμένος με το Χρυσό Λέοντα σκηνοθέτης (Πυροτεχνήματα, 1997) επιστρέφει στη λυρική φόρμα του χαμηλότονου Το ταξίδι του Κικουτζίρο και ολοκληρώνει την τριλογία του πάνω στη σχέση του καλλιτέχνη με τη δημιουργική διαδικασία αλλά και το ίδιο του το έργο, που είχε ανοίξει πριν τρία χρόνια με το Takeshis’.

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Ματσίζου, ενός ερασιτέχνη ζωγράφου. Η ταινία τον ακολουθεί από τα πρώτα του βήματα και καταγράφει τον αδιάκοπο, μάταιο αγώνα του για αναγνώριση. Ο Κιτάνο συνδυάζει απολαυστικά το χιούμορ και το συναίσθημα, σχολιάζοντας με τον τρόπο του την εμμονοληπτική ανάγκη του δημιουργού για καταξίωση. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο, η εμπορική επιτυχία και η κριτική αναγνώριση δεν θα πρέπει να συνδέονται με την καλλιτεχνική πράξη: «Το μόνο που έχει σημασία, είναι να μην σταματάς να δουλεύεις».


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top