Ο Εγκέλαδος «θα επιστρέψει στην Ιαπωνία τα επόμενα χρόνια»

Φωτογραφία: Junko Nagata/GreeceJapan.com

Το Τόκιο αντιμετωπίζει πιθανότητα 75% να χτυπηθεί από σεισμό άνω των 7,0  βαθμών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δείχνει η αύξηση των μικροσεισμών μετά τη δόνηση που προκάλεσε το περυσινό φονικό τσουνάμι.

Η νέα μελέτη αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η πιθανότητα ενός τέτοιου συμβάντος είναι 70% τα επόμενα 30 χρόνια.

Η Ιαπωνία είναι  μια από τις πλέον σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, καθώς βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» -μια σεισμογόνο ζώνη που περιβάλλει τον Ειρηνικό και σχηματίζεται από τα όρια λιθοσφαιρικών πλακών.

Το ίδιο το Τόκιο δεν θα μπορούσε να είχε χτιστεί σε χειρότερο σημείο, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή όπου συγκλίνουν οι πλάκες του Ειρηνικού, της Ευρασίας και των Φιλιππίνων.

Το 1923 η ιαπωνική πρωτεύουσα επλήγη από σεισμό των 7,9 βαθμών που σκότωσε 100.000 ανθρώπους.

Η νέα, δυσοίωνη εκτίμηση έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και βασίστηκε σε μετρήσεις των ασθενών δονήσεων που ακολούθησαν τον φονικό σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011. Στην μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο, οι δονήσεις αυτές έχουν πενταπλασιαστεί μετά την καταστροφή, δείχνει η ανάλυση των δεδομένων που προσέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Όπως αναφέρει το BBC, ανεξάρτητοι σεισμολόγοι επισήμαναν ότι η νέα έρευνα πιθανότατα βασίστηκε σε νεότερα δεδομένα και σε διαφορετικά μαθηματικά μοντέλα από ό,τι η προηγούμενη, αισιόδοξη εκτίμηση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

 

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ