Τόκιο: Μισογυνικές εξάρσεις

H Αγιάκα Σιομούρα σε φωτογραφία στον ιστοχώρο της
H Αγιάκα Σιομούρα σε φωτογραφία στο σάιτ της

Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Άμπε και οι συνεργάτες του να πείσουν τόσο τον ιαπωνικό λαό όσο και (περισσότερο;) τη διεθνή κοινή γνώμη για την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν τη θέση της γυναίκας στην Ιαπωνία, οι ίδιοι του οι βουλευτές και δη αυτοί που συμμετέχουν στη διοίκηση της μεγαλύτερης μητρόπολης της χώρας (και του κόσμου) φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τις… παραδόσεις τους: στη χτεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Συνέλευσης του Τόκιο, προς το τέλος της ομιλίας της η οποία έθετε ερωτήσεις σχετικά με τα προγράμματα αρωγής της πόλης για τις μέλλουσες και τις νέες μητέρες, η 35χρονη σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δήμου Σεταγκάγια για το κόμμα «Μίνα νο Το», Αγιάκα Σιομούρα έγινε στόχος μεγαλόφωνων σχολίων του τύπου «Γιατί δεν παντρεύεσαι;» και «Δεν πα να κάνεις εσύ κάνα παιδί καλύτερα;»∙ σύμφωνα με την ίδια τη σύμβουλο, με άλλα στελέχη του κόμματός της και με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι φωνές προέρχονταν από το μέρος της αίθουσας που κάθονται οι εκπρόσωποι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, η μεν κ. Σιομούρα δέχτηκε τα σχόλια γελώντας αμήχανα, οι δε ένοχοι δεν εντοπίστηκαν καθώς η διοίκηση της Συνέλευσης ζήτησε –βεβαίως- αποδείξεις ότι οι φωνές προήλθαν από συγκεκριμένα μέλη. Η πληροφορία ότι ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιοΐτσι Μασουζόε χαμογελούσε δείχνοντας να απολαμβάνει το θέαμα/ακρόαμα δεν έχει εξακριβωθεί όμως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δε δυσκολεύτηκαν να το πιστέψουν: στο παρελθόν του τέως πολιτικού αναλυτή και Υπουργού Υγείας υπάρχει σωρεία μισογυνικών δηλώσεων από το 1989, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της ιαπωνικής πολιτικής βρέθηκαν αρκετές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας. Η όλη ιστορία είναι ιδιαίτερα θλιβερή αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλοί πίστεψαν ότι μετά τους κ.κ. Ισιχάρα και Ινόσε, το Τόκιο θα έμπαινε σε μια άλλη τροχιά, ειδικά εν όψει της πορείας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ