ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜία διεθνής συλλογική εικαστική δράση: «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»
Μία διεθνής συλλογική εικαστική δράση: «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»

Κιμονό από ιαπωνικό χαρτί και ζώνη όμπι της Μ. Παπατζέλου φωτογραφημένο σε ναό στο Κιότο από τον Μασάσι Νακαμούρα (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος αφιερώνεται στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η διά βίου μάθηση», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μια νέα περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», η οποία θα ανοίξει στο κοινό στις 25 Σεπτεμβρίου.

Αποτέλεσμα ενός διεθνούς εικαστικού project που εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς, η έκθεση αποτελείται από έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη όμπι από χειροποίητο ιαπωνικό χαρτί ουάσι τα οποία βρίσκονται σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες των Everett Kennedy Brown (ΗΠΑ-Ιαπωνία), Mασάσι Νακαμούρα (Ιαπωνία) και Σταύρου Παρχαρίδη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων  Ι. Βοκοτοπούλου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2020.

Κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η έκθεση θα προβάλλεται από τον ιστότοπο και τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου και ψηφιακά μέσω βίντεο (σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης, μοντάζ: Νίκος Ξυρίχης).
Για τα εγκαίνια λογω περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 απαιτείται κράτηση θέσης. Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο τηρεί τα σχετικά πρωτόκολλα (χρηση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.). Έως τη λήξη της έκθεσης στις 15 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Βίντεο

 

Βιογραφικά σημειώματα καλλιτεχνών

Μαρία Παπατζέλου

Eικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνεπιμελείται ομαδικές εικαστικές δράσεις, ασχολείται με το ραδιόφωνο ως παραγωγός και τη σκηνογραφία, ενώ είναι μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Μαίωτρον». Γράφει ποίηση xάϊκου και πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Inner Connections of the Liquid Sky στην Ιαπωνία (μετάφραση και σχόλια: Masashi Nakamura). Haibun της περιλαμβάνεται στην ανθολογία Luz Del Mes Tri-Anthology (2020).
Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναζητώντας την έννοια της σύνδεσης του εσωτερικού με τον εξωτερικό κόσμο, επιχειρεί, μέσα από τις συνθέσεις που δημιουργεί (installations), να εκφράσει μία ιστορία ή ιδέα αποκαλύπτοντας την κρυμμένη εκφραστικότητα των απλών υλικών που συνήθως χρησιμοποιεί (χαρτιά, χώμα, χάρτες, ξύλο, νήμα, κερί, πέτρες). Αφετηρία και αρχική έμπνευση στο εικαστικό της ταξίδι στην Ιαπωνία, αποτέλεσε η συστηματική μελέτη των γραπτών του Λευκάδιου Χερν καθώς και η μύηση στα μυστικά της Ιαπωνικής Πνευματικότητας και Κουλτούρας, από τον ερευνητή Masashi Nakamura, με τον οποίο συνεργάζονται σε διάφορες εικαστικές και λογοτεχνικές διεθνείς δράσεις.
Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Εκθέσεις (ενδεικτικά): Ινδία: N.Delhi “Triveni Kala Sangam”, 2014 / Λονδίνο: The Crypt Gallery, 2017 / Ταϊβάν: International Biennial Print Exhibition, National Taiwan Museum of Modern Arts, 2018/ Ιαπωνία, Kobe:Excellent Prize in International Art Exchange Exhibition Kobe 2015, 2017, 2018, 2019, Kyoto: Hougonji Temple 2020, Ιαπωνία).
https://www.facebook.com/mpapatzelou/
mpapatzelou.blogspot.com

Βάγια Πολίτη (Vaya Politi)

Η Βάγια Πολίτη δημιουργεί εικόνες, κείμενα και καλλιτεχνικά βιβλία. Με το έργο της θέτει ερωτήματα θέτοντας γύρω από τη θέση του Άλλου στην κοινωνία: των εύθραστων, των ξεριζωμένων, των αόρατων στον δημόσιο χώρο ενώ μέρος των καλλιτεχνικών της διερωτήσεων αποτελεί η σχέση των ανθρώπων με το οικοσύστημα. Αντιλαμβάνεται τη δουλειά της μέσα σε μια τεχνική συνέχεια, ψάχνοντας να συνδέσει το χέρι με το ψηφιακό εργαλείο, το σχέδιο με τη γραφή και επιθυμώντας να διαμορφώσει μια οικουμενική γλώσσα.
Δραστηριοποιείται, επίσης, ως συντονίστρια προγραμμάτων για την καλλιτεχνική εταιρία Arts en cercle οργανώνοντας, στο πνεύμα μιας καλλιτεχνικής λαϊκής εκπαίδευσης, εικαστικά εργαστήρια σε σχολεία, κέντρα νεότητας, βιβλιοθήκες πολυμέσων και μουσεία. Ζει και εργάζεται στη Νότια Γαλλία από το 2001.
Καλλιτεχνικές διαμονές: 2019 Η συνάντηση. Εγκατάσταση βιβλίου στο πάρκο pôle nature του Vitrezay. Hautes Saintonge, Charente Maritimes / 2018 Κοντινά πλάνα σε εξορίες. Εγκατάσταση μνημειώδους βιβλίου από οχυδωμένο μέταλλο, Royan, Charente Maritimes / 2017 Εγκατάσταση Το ανθρώπινο κύμα. Homo Utopicus in Crisis, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη / 1999 9η BIENNALE νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου: Διαδραστική εγκατάσταση Κύλινδροι ανοιχτής επικοινωνίας, Ρώμη / 1997 Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα : projet d’échanges européens PICTOR, με την σχολή καλών τεχνών του St Etienne. Εκθέσεις (ενδεικτικά): 2020 Τα παιδιά της μετανάστευσης. Πρώην αβαείο του Foncalvy, Ouveillan / 2019 Αλφαβητάριο της ετερότητας, 12η έκδοση Les chapiteaux du livre, domaine de Bayssan, Hérault / Μεταμορφώσεις, γκαλερί Karouzou, Ζυρίχη /2018 Contemporary artists’ books, Aθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου (UNESCO) / 2017 Δεν υπάρχει εναλλακτική MΘ, IV έκδοση Je m’ΑNîmes, L’art en contre, Nîmes / 2016 Le livre en long et en large, πρώην παρεκκλήσιο Louis Feuillade, Lunel / 2016 Χίμαιρες και παράλληλοι κόσμοι. Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη / 2014 Obsessions d’artistes. Les Aubes, Montpellier / 2010 Γυναικείες Γεωγραφίες. Γκαλερί Artower Agora, Aθήνα /2010 Αόρατες πολιτείες. Πορτοκαλεώνας , Marsillargues, Hérault / 2009 De Natura. Γκαλερί Artower, Aθήνα / 2008 Les 4 saisons. Πολιτιστικό κέντρο Lawrence Durrel, Sommières / 1997 Αποθήκη 1. Λιμάνι Θεσσαλονίκης / 1994 Ομαδικές παρεμβάσεις της Ομάδας καλλιτεχνών Αμάλγαμα, Άνω Πόλη.
http://vayapoliti.wixsite.com/artiste

Everett Kennedy Brown

Αμερικανός καλλιτέχνης και συγγραφέας με έδρα το Κιότο της Ιαπωνίας. Είναι διεθνώς γνωστός για την εφαρμογή ‘αρχαϊκών’ μεθόδων στο φωτογραφικό του έργο. Το 2013 το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιαπωνίας του απένειμε το βραβείο «Bunkacho Chokan Hyosho» για τη συμβολή του, μέσω του ξεχωριστού καλλιτεχνικού του έργου και των διαλέξεών του, στη διεθνή διάδοση του ιαπωνικού πολιτισμού. Στόχος του είναι να προσφέρει μέσω της τέχνης του στον θεατή τη δυνατότητα να βρει και να χάσει τον εαυτό του, να ταξιδέψει στο παρελθόν, ενώ παραμένει ριζωμένος στο παρόν και να βιώσει μια νέα και βαθιά σχέση με τις εικόνες.
Έργα του παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις μεγάλων μουσείων και συλλογών ανά τακτά διαστήματα. Έχει γράψει τα βιβλία: Oretachi no Nippon, Ganguro Girls, Nippon Ryoku, Japanese Samurai Fashion, Ushinaware-yuku Nihon: Endless Discovery, Ancient Futures και Kyotoha no Idenshi.
www.everettkennedybrown.kyoto

Μασάσι Νακαμούρα

Ιάπωνας φωτογράφος, ερευνητής και συγγραφέας έργων για την ιαπωνική κουλτούρα. Είναι ιδρυτής του «Ιαπωνικού Κώδικα» (η δομική φιλοσοφία του ιαπωνικού πνευματικού πολιτισμού) και Γενικός Διευθυντής του RJS (Research Center for Japanese Culture Structural Studies).
Ως ακαδημαϊκός σύμβουλος ασχολείται με θέματα που αφορούν σε ιστορικούς ορεινούς ναούς της Ιαπωνίας, ενώ είναι αποφασιστική η συμβολή του στην έκδοση “Official Qualification and Cultural Tourism Magazine about Kyoto”.
Ζει και εργάζεται στο Κιότο της Ιαπωνίας.
https://japancode.jimdofree.com/books/

Σταύρος Παρχαρίδης

Σκηνοθέτης, με σπουδές δημοσιογραφίας και υποκριτικής, ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εταιρείας Θεάτρου “Μαίωτρον” από το 1992. Η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Πορεία» έλαβε το βραβείο Κίνητρο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και προτάθηκε από την Kodack ως η καλύτερη ελληνική ταινία το 2004. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, με τίτλο «Αγαπημένη πόλη» (2014), ήταν υποψήφια για το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Ασχολείται, επίσης, με το βίντεο και τη φωτογραφία και έργα του έχουν εκτεθεί στην Crypt Gallery του Λονδίνου.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
https://www.facebook.com/meotrontheatre/

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2021
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑspot_img

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ