Μετά τα abenomics έρχονται τα womenomics

 

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο διαφημισμένες πολιτικές επιθυμίες του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε (η οικονομία, η αλλαγή του συντάγματος και το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχουν μονοπωλήσει, και ίσως δικαίως, το ενδιαφέρον τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών ΜΜΕ) όμως αν επαληθευθεί, έστω και κατά το ήμισυ, πρόκειται να σημάνει μια δραματική αλλαγή στην ιαπωνική κοινωνία: ο κ. Άμπε έχει δηλώσει ότι θέλει ως το 2020 (η επιλογή της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν είναι τυχαία) το 30% των υψηλών θέσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας του να είναι κατειλημμένες από γυναίκες και αν το νούμερο δεν ακούγεται πολύ φιλόδοξο, αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα, το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 5%.

Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού «Σούκαν Ποστ» σε πολλές εταιρείες οι γυναίκες ήδη βρίσκονται ψηλότερα μισθολογικά από τους άντρες ομολόγους τους σε αντίστοιχες θέσεις –η διαφορά είναι μικρή (της τάξης των 20 ευρώ/μήνα) όμως είναι σημαντική, όπως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερες γυναίκες παρά άντρες βρίσκουν δουλειά. Και εδώ η διαφορά είναι της τάξης του 1,5% αλλά η τάση είναι εμφανής.

Κατά το «Σούκαν Ποστ» αλλά και κατά πολλούς αναλυτές που εξετάζουν τις σχέσεις των δύο φύλων στην Ιαπωνία, ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν έχουν γίνει ακόμα απολύτως ισότιμες στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υψηλότερες θέσεις, έχει να κάνει με την αδυναμία των Ιαπώνων (αντρών και γυναικών!) να ξεπεράσουν τις αντιλήψεις των προηγούμενων χρόνων. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις αυτές οι γυναίκες επιλέγουν την οικογένεια και το σπίτι και οι άντρες τον επαγγελματικό χώρο και μάλιστα, πολύ συχνά χωρίς αυτό να καταπιέζει τις πρώτες περισσότερο από ότι τους δεύτερους. Φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν –ακόμα και στην Ιαπωνία!

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ