Με επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι συναντήθηκε ο εγγονός του Χάρι Τρούμαν

Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, ο Clifton Truman Daniel (φωτ. στο μέσον) είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με Hibakusha, επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (φωτογραφία: hibakushastories.org)

Για πρώτη φορά στην Ιαπωνία

Ο εγγονός του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, ο οποίος είχε δώσει τη διαταγή για τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, συναντήθηκε στο Τόκιο με επιζώντες των επιθέσεων.

Ο 55χρονος Κλίφτον Τρούμαν Ντάνιελ, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας του πρώην προέδρου που μεταβαίνει στην Ιαπωνία για να παραστεί στην τελετή μνήμης που τελείται κάθε χρόνο στην επέτειο της διπλής αυτής τραγωδίας.

Τα θύματα των ατομικών βομβών ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες.

Στη φετινή  7η επέτειο, μια ιαπωνική ομάδα κατά της πυρηνικής ενέργειας κάλεσε τον εγγονό του Τρούμαν να παραστεί.

Προτού αναχωρήσει για τις δύο μαρτυρικές πόλεις, ο Κλίφτον Τρούμαν συναντήθηκε επί δύο ώρες με μερικούς επιζώντες της τραγωδίας και φοιτητές ενός πανεπιστημίου του Τόκιο.

«Το πιο εντυπωσιακό για εμένα ήταν ότι μπορέσαμε να συναντηθούμε όλοι και να μιλήσουμε και ότι οι επιζώντες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους» δήλωσε ο Κλίφτον Τρούμαν στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του παππού του απάντησε: «Πάντα έλεγε ότι έλαβε αυτή την απόφαση για να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος. Αυτό πίστευε.»

«Είναι καλό που τον είδαμε» δήλωσε ο Νομπούο Μιγιάκε, 83 ετών, ενώ ο Κοχέι Κόμπα 79 εκτίμησε ότι ο εγγονός του Χάρι Τρούμαν «δεν φέρει καμία ευθύνη» για την απόφαση του πρώην προέδρου.

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top