Ξεκλειδώνουν τα ιαπωνικά κινητά

japan-mobile-phones

Μετά το φιάσκο του 2010, μια δεύτερη απόπειρα κάνει το ιαπωνικό Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών να αλλάξει ένα καθεστώς που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν επιβάλλει στους πελάτες τους: το κλείδωμα των καρτών SIM που απαγορεύουν στον χρήστη π.χ. της DoCoMo να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του στο δίκτυο της Softbank –ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, οπουδήποτε στον κόσμο. Η πολιτική αυτή επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις ακόμα και πολύ ακριβών συσκευών (όπως π.χ. τα iPhone της Apple) όμως ταυτόχρονα δεσμεύει τους καταναλωτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συχνά σε προγράμματα ελάχιστα συμφέροντα, ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τη μεταφορά δεδομένων, δηλαδή με την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η πρώτη κίνηση, αυτή του 2010 είχε γίνει με τυπικά… ιαπωνικό τρόπο από την πλευρά του υπουργείου (σαν σύσταση) και είχε αντιμετωπιστεί με αντίστοιχο τρόπο από τους παρόχους κινητής: τη δέχτηκαν στα χαρτιά αλλά δεν την εφάρμοσαν ποτέ επικαλούμενες τις ιδιαιτερότητες των υπηρεσιών που πρόσφεραν και που ήταν «άρρηκτα συνδεδεμένες» με τις συγκεκριμένες συσκευές (υπενθυμίζεται ότι τα ιαπωνικά κινητά ήταν «έξυπνα» από πολύ νωρίς). Με την έλευση όμως των τελευταίων γενιών smartphones, το παραπάνω επιχείρημα έχει πρακτικά καταρρεύσει ενώ πιέσεις για συμβατότητα ασκούνται πανταχόθεν –μεταξύ άλλων και από τουρίστες που αναγκάζονται να νοικιάσουν συσκευές ερχόμενοι στην Ιαπωνία.

Το τωρινό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να απαιτήσει το ξεκλείδωμα των καρτών SIM, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν, έστω και απρόθυμα!

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ