Τζούντο: Τιμή στον δάσκαλο Χρήστο Παπαηλιόπουλο και τον ΠΓΣ!

judo-papahliopoulos1

Ιστορική μέρα για το ελληνικό τζούντο και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο η προχθεσινή (Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013), καθώς στο ντότζο του ιστορικού σωματείου δεκαπέντε πρωτοπόροι τζουντόκα που γνώρισαν το ιαπωνικό σπορ τις δεκαετίες ’70-’80 βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, μαζί με τον δάσκαλο Χρήστο Παπαηλιόπουλο, όπως τριάντα χρόνια πριν…

Η συνάντηση εκκρεμούσε καιρό και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής προπονητών του ΠΓΣ, Θανάση Καπαρού. Καλεσμένος για να διδάξει ήρθε από τη Θεσσαλονίκη ο 85χρονος Χρήστος Παπαηλιόπουλος, ο «πατριάρχης» του τζούντο στην Ελλάδα, εμβληματική μορφή την εποχή της αθωότητας. Ο άνθρωπος που επιστρέφοντας (το 1962) από τις σπουδές του στη Γερμανία έφερε μαζί τις γνώσεις για το άθλημα του τζούντο και τις «φύτεψε» στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του συλλόγου των Ολυμπιονικών.

Θανάσης Καπαρός, Χρήστος Παπαηλιόπουλος
Θανάσης Καπαρός, Χρήστος Παπαηλιόπουλος

Ο «ιδρυτικός» δάσκαλος παραμένει παθιασμένος με το τζούντο, κάτι που διαπίστωσαν όλοι οι παλαιοί μαθητές, άλλωστε και στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αποστασιοποιημένος από το τατάμι. Τακτικά πηγαίνει στο ντότζο της ΧΑΝΘ και του ΗΡΑΚΛΗ και φοράει γκι.

judo-papahliopoulos3
Σπύρος Ρήγος, Χρήστος Παπαηλιόπουλος, Δημήτρης Βασιλέσκου

«Ο δάσκαλος πρωτοστάτησε και στην αθλητική αναγνώριση του τζούντο. Το 1976 με ενέργειες δικές του και της διοίκησης του ΠΓΣ εντάχθηκε το τζούντο στον ΣΕΓΑΣ και πολύ αργότερα απέκτησε ανεξάρτητη ομοσπονδία» μας υπενθύμισε ο οικοδεσπότης Θανάσης Καπαρός.  «Τότε δεν υπήρχε τατάμι αλλά καναβάτσο και το τζουντόγκι made in Greece ήταν κατασκευασμένο από καραβόπανο», συμπλήρωσε ο Σπύρος Ρήγος, που βρέθηκε εκεί το 1975 και δέκα χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο.

Σπύρος Ρήγος, Μάρκος Δαλέζιος, Θανάσης Καπαρός, Νίκος Κλουβάτος
Σπύρος Ρήγος, Μάρκος Δαλέζιος, Θανάσης Καπαρός, Νίκος Κλουβάτος

Ο δάσκαλος Παπαηλιόπουλος, στον οποίο ο Θανάσης Καπαρός απένειμε αναμνηστική πλακέτα και δώρα με το λογότυπο του ΠΓΣ, θυμήθηκε απίστευτα στιγμιότυπα με όλους τους παρευρισκόμενους και υποσχέθηκε νέο… ραντόρι σύντομα.

Τρύφων Πέππας, Γιάννης Ψιλόπουλος
Τρύφων Πέππας, Γιάννης Ψιλόπουλος

Παραβρέθηκαν:  Δημήτρης Βασιλέσκου, Νίκος Κλουβάτος, Θανάσης Καπαρός, Σπύρος Ρήγος, Νίκος Γεωργαντάς, Μιχάλης Κοντραντζής, Γιώργος Φαρμάκης, Μάρκος Δαλέζιος, Τρύφων Πέππας, Χάρης Αποστολάκης, Γιάννης Ψιλόπουλος, Βαγγέλης Παπαδημητρίου,  Δημήτρης Μαρτάκης, Κούλης Δεράτσας.

Ο δάσκαλος Χρήστος Παπαηλιόπουλος με τον Νίκο Γεωργαντά
Ο δάσκαλος Χρήστος Παπαηλιόπουλος με τον Νίκο Γεωργαντά

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ