12 Αυγούστου 1985, Japan Airlines Πτήση 123

Το μοιραίο Boeing 747 σε παλαιότερη φωτογραφία στο αεροδρόμιο της Οσάκα

Το μοιραίο Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Όσακα ένα χρόνο πριν το ατύχημα

H 12η Αυγούστου έχει καταγραφεί ως μια από τις τραγικότερες ημερομηνίες στην Ιαπωνία. Είκοσι οκτώ χρόνια πριν, στις 12 Αυγούστου 1985 συνέβη η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία της αεροπλοϊας με ένα μόνο αεροσκάφος. 520 νεκροί και 4 επιζήσαντες. Μεγαλύτερη τραγωδία έχει γίνει το 1977 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης αλλά εκεί είχαν συγκρουσθεί αεροπλάνα μεταξύ τους.

Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, οι συγγενείς των νεκρών ανεβαίνουν στο βουνό που έπεσε το μοιραίο αεροπλάνο για να προσευχηθούν στο ναό που έχει χτισθεί στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.  Ο δρόμος για το ναό έγινε με χρήματα από τις αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να καταβάλει η JAL.

Ήταν μόλις 12 λεπτά μετά την απογείωση του Boeing 747 της πτήσης 123 των Ιαπωνικών Αερογραμμών με προορισμό την Όσακα όταν μια εκκωφαντική έκρηξη ξήλωσε ένα μεγάλο μέρος της ουράς καταστρέφοντας το πτερύγιο κατακόρυφης σταθεροποίησης και όλα τα υδραυλικά κυκλώματα των χειριστηρίων.

Χωρίς να το ξέρουν οι πιλότοι, το αεροσκάφος ήταν καταδικασμένο να πετάει σε μια πορεία συνεχούς εναλλαγής μεταξύ ανόδου και καθόδου. Μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα και να συντριβεί τελικά σε μια δύσβατη πλαγιά του όρους Takamagahara 100 χιλιόμετρα από το Τόκιο. Η περιοχή αργότερα μετονομάστηκε ως Osutaka no One (κορυφογραμμή του όρους Osutaka) από τον τοπικό δήμαρχο.

Η τρελή κυματοειδής πορεία του αεροσκάφους μέχρι την πρόσκρουση έκανε όλους τους επιβαίνοντες να συνειδητοποιήσουν τη μοίρα τους. Τα 32 λεπτά που διήρκεσε ήταν αρκετά ώστε πολλοί επιβάτες να πουν ένα τελευταίο αντίο στους αγαπημένους τους. Το σημείο της πρόσκρουσης εκτός από συντρίμμια ήταν σπαρμένο με αποχαιρετιστήρια σημειώματα.


Με τη δημοσίευση του πορίσματος για τα αίτια της τραγωδίας έγινε αντιληπτό ότι μια σειρά εγκληματικών αμελειών του προσωπικού της Boeing κατά τη συντήρηση του αεροσκάφους ήταν υπεύθυνη για το δυστύχημα.

Το συγκεκριμένο 747 είχε εμπλακεί σε ένα ατύχημα πριν εφτά χρόνια που είχε καταστρέψει τον πίσω θόλο που συγκρατεί την πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Η επισκευή είχε γίνει με δύο ελάσματα, ένα με διπλή και ένα με απλή σειρά πριτσινιών (μεταλλικά καρφιά) αντί για ένα ενιαίο έλασμα με τριπλή σειρά που ήταν μοιραίο τελικά να μην αντέξουν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας υπολογίστηκε ότι η επισκευή όπως έγινε θα μπορούσε να αντέξει για 10 χιλιάδες κύκλους συμπίεσης-αποσυμπίεσης.

Η μοιραία πτήση 123 της Japan Airlines ήταν η υπαριθμόν 12319. 

Η αγωνιώδης προσπάθεια των πιλότων να αποκτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα στην αεροπλοΐα. Χάρη σε αυτή θεωρείται ότι σώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ακόμα περισσότεροι αν τα σωστικά συνεργεία ενεργούσαν πιο άμεσα. Πολλά από τα θύματα είχαν ελαφριά τραύματα αλλά πέθαναν από έκθεση στις καιρικές συνθήκες. 
Στον απόηχο της τραγωδίας η Japan Airlines υπέστη μείωση της κίνησης της κατά 25% στους πρώτους μήνες μετά την τραγωδία. Ο πρόεδρος Γιασουμότο Τακάγκι παραιτήθηκε ενώ ένας υπεύθυνος συντήρησης αυτοκτόνησε ως ένδειξη απολογίας.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να δείτε βίντεο σχετικά με το τραγικό αυτό ατύχημα και να ακούσετε το δραματικό απόσπασμα με τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα χειρόγραφα σημειώματα που έγραψαν επιβάτες για τους δικούς τους, στο διάστημα των 32 λεπτών πριν την πτώση.

    scroll to top