Ιαπωνο-Ελληνικός Σύνδεσμος, έτος ιδρύσεως 1921!

Japanese 日本語

Οι επίσημες σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας ξεκίνησαν επίσημα τον Ιούνιο του 1899 με την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοϊας».

Τoν Μάϊο του 1921 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο «Ιαπωνο-Ελληνικός Σύνδεσμος», η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια σε επίπεδο συλλόγων για τη σύσφιγξη των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα και το αρχείο του GreeceJapan.com, ο εν λόγω σύλλογος δεν συνδέεται με άλλους ελληνοϊπωνικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν αργότερα (προπολεμικά ή μεταπολεμικά).

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό απόκομμα αθηναϊκής εφημερίδας της 17ης Μαϊου 1921 (το οποίο έχουμε την τύχη να έχουμε στο αρχείο μας) σκοπός της ίδρυσης του Συνδέσμου ήταν η «σύσφιγξις των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδος και η ανάπτυξις των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 50 και για την ιστορία αντιγράφουμε τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου (τα οποία όπως θα διαπιστώσετε ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής) το οποίο συστάθηκε τον Μάϊο του 1921 στην πρώτη συνεδρίαση του Συνδέσμου που έλαβε χώρα στο Ιαπωνικό Βιομηχανικό Μουσείο στην οδό Πανεπιστημίου:

Α.Τυπάλδος Μπασιάς, Πρόεδρος
Αθ. Ευταξίας, Αντιπρόεδρος
Δ. Μάξιμος, Αντιπρόεδρος
Θ. Σοφούλης, Αντιπρόεδρος
Ι. Ηλιάσκος, Αντιπρόεδρος
Σ. Παπαφράγκος, Γενικός Γραμματέας
Κ. Μαλλικόπουλος, Ταμίας
Π. Λεχός, Διευθυντής

Μέλη ΔΣ:  Α. Μερκάτης, Α. Μομφεράτος, Α. Καραπάνος, Π. Καλλιγάς, Σ. Μερκούρης, Ε. Χαρίλαος, Γ. Ηλιόπουλος, Γ. Αβέρωφ, Γ. Εμπεδοκλής, Λ. Νικολαϊδης, Σ. Τόμπρος, Κ. Πολυγένης, Ν. Γουναράκης, Σ. Μενάρδος, Σ. Λιβιεράτος, Γ. Πώπ, Γ. Βλάχος, Α. Καβαφάκης, Θ. Κουτούπης, Δ. Γαλανόπουλος, Α. Αναστασιάδης, Δ. Ακριβός, Γ. Στρίγκας.

Οι ιδρυτές του Ιαπωνο-Ελληνικού Συνδέσμου, στην πρώτη εκείνη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακήρυξαν επίτιμους Προέδρους τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Τακάσι Χάρα (1856–1921) και Δημήτριο Γούναρη (1867-1922) και επίτιμους Αντιπροέδρους τους Υπουργούς των Εξωτερικών και Εμπορίου των δύο χωρών καθώς και τους διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Αθήνα, στο Τόκιο και τον Ύπατο Αρμοστή της Ιαπωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα γραφεία του Ιαπωνο-Ελληνικού Συνδέσμου ήταν στην οδό Πανεπιστημίου 16, εκεί που βρισκόταν και το Ιαπωνικό Βιομηχανικό Μουσείο.

Η πρώτη ενέργεια του Συνδέσμου ήταν η αποστολή τηλεγραφήματος στον τότε Διάδοχο του Ιαπωνικού Θρόνου και μετέπειτα Αυτοκράτορα Χιροχίτο – ο οποίος βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Αγγλία – με την πρόσκληση κατά την επιστροφή του στην Ιαπωνία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, να επισκεφθεί την Αθήνα.

jp-gr-1921

ΑΡΧΕΙΟ GREECEJAPAN.COM ARCHIVES

H αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com επιτρέπεται με την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του.

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top