Ιαπωνικό Σύνταγμα: Πλησιάζει η στιγμή της ιστορικής αλλαγής;

 

Στην τελική ευθεία έχει μπει η συζήτηση στην ιαπωνική βουλή για το μεγάλο θέμα της αλλαγής του άρθρου 9 του συντάγματος της χώρας και του δικαιώματός της στη συλλογική αυτοάμυνα. Καθώς από το 1947 που τέθηκε σε ισχύ ως τώρα το ιαπωνικό σύνταγμα δεν έχει αναθεωρηθεί ποτέ, η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) προσπαθεί να πετύχει τη συμφωνία του συμμάχου της, του Κόμματος Νέου Κομεϊτό (ΚΝΚ) ώστε να αλλάξει το άρθρο που πρακτικά απαγορεύει στην Ιαπωνία την εμπλοκή σε εμπόλεμη σύρραξη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες∙ ακόμα και το θέμα της άμυνας απέναντι σε άμεση επίθεση έχει γίνει θέμα έντονων συζητήσεων στο παρελθόν, κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό και Δημοκρατικό).

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε θέλει να πείσει το ΚΝΚ, ει δυνατόν ως το τέλος της εβδομάδας ώστε να προλάβει το κλείσιμο της βουλής για το καλοκαίρι (οι συνεδριάσεις σταματούν στις 22 Ιουνίου). Γι αυτόν το σκοπό έχει θέσει υπό συζήτηση 15 πιθανά σενάρια στα οποία η Ιαπωνία μπορεί να εμπλακεί σε συρράξεις –οκτώ από τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου η χώρα εμπλέκεται σε υποθέσεις τρίτων χωρών όπως π.χ. στην περίπτωση όπου το ναυτικό της βοηθάει ένα αμερικανικό πλοίο που δέχεται επίθεση ή σταματάει βαλλιστικούς πυραύλους που περνούν από τον εναέριο χώρο της για να πλήξουν αμερικανικούς στόχους. Αν οι βουλευτές του ΚΝΚ δεχτούν έστω και ένα από τα σενάρια αυτά, θα ανοίξει η πόρτα για την «επαν-ερμηνεία» του άρθρου 9, κάτι που εξακολουθεί να διχάζει την ιαπωνική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πολιτικών λόγων για τους οποίους το μικρό κόμμα (πήρε μόλις 11,45% στις τελευταίες εκλογές και διαθέτει μόνο 21 έδρες –τις οποίες όμως το ΦΔΚ χρειάζεται για να πετύχει την πλειοψηφία και να περάσει την «επαν-ερμηνεία») αντιστέκεται στις προτάσεις του κ. Άμπε, υπάρχουν και θρησκευτικοί: το ΚΝΚ είναι η ανεπίσημη πολιτική έκφραση της βουδιστικής οργάνωσης Σόκα Γκακάι, η οποία αν και εν πολλοίς συντηρητική εξακολουθεί να τηρεί μια αρκετά κεντρώα στάση ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, οι θέσεις του κόμματος είναι (ως τώρα τουλάχιστον) αμετακίνητα φιλειρηνικές και παρά τη στενή συνεργασία με το ΦΔΚ η οποία κλείνει τον Οκτώβριο τα 15 χρόνια, το συγκεκριμένο θέμα μοιάζει είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο –σε σημείο ορισμένοι αναλυτές να πιθανολογούν ότι ο κ. Άμπε ενδέχεται να… απειλήσει και με πρόωρες εκλογές.

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ