Ιαπωνία: Όχι ιδιαίτερα πλούσιοι οι βουλευτές

japan-parliamentΑντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς, δεδομένης της οικονομικής επιφάνειας της χώρας, ο μέσος όρος της περιουσίας που δηλώνουν οι βουλευτές της Ιαπωνίας βρίσκεται στα 245.000 ευρώ –το ποσό καλύπτει τόσο ακίνητα περιουσιακά στοιχεία όσο και επενδύσεις σε μετοχές κ.λπ. και αναφέρεται στους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων (της λεγόμενης «Κάτω Βουλής») και όχι στα μέλη της Γερουσίας (ή «Άνω Βουλής») η οποία γενικά θεωρείται και λιγότερο ισχυρή. 

Από τους βουλευτές τη μεγαλύτερη περιουσία έχει ο πρώην υπουργός εσωτερικών και τηλεπικοινωνιών και αδερφός του τέως πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα, Κούνιο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 15,3 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο νυν πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, βρίσκεται 25ος με περιουσία ύψους 810.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των περιουσιακών στοιχείων φαίνεται να έχει ανέβει από το Φεβρουάριο του 2010 που ήταν η προηγούμενη φορά που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέτοια στοιχεία. Τότε, ο μέσος όρος ήταν γύρω στα 240.000 ευρώ, ο χαμηλότερος από το 1993, όταν και νομοθετήθηκε η συγκεκριμένη πολιτική διαφάνειας αμέσως μετά το σκάσιμο της ιαπωνικής οικονομικής φούσκας –από το 1993 ως σήμερα ο αριθμός μειωνόταν συστηματικά και σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές, η άνοδός του αυτή τη φορά οφείλεται στο γεγονός ότι στην τελευταία βουλή μπήκαν ορισμένοι νέοι βουλευτές με μεγαλύτερες περιουσίες.


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top