Ιαπωνία: Ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων;

photo: GreeceJapan.com
photo: GreeceJapan.com

Πιθανότατα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα το θεωρήσει μια ακόμα επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του οικονομικού προγράμματος του Σίνζο Άμπε (γνωστό και με το παρωνύμιο «Abenomics») όμως κάποιοι ήδη σχολιάζουν ότι πρόκειται για περιστασιακό φαινόμενο που οφείλεται αφενός στην προσδοκία ότι η εν λόγω πολιτική θα λειτουργήσει και αφετέρου σε αγορές ακινήτων που επισπεύσθηκαν πριν την αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον προηγούμενο Απρίλιο. Όπως και να ‘χει πάντως, οι αριθμοί δε λένε ψέματα: σύμφωνα με την ιαπωνική Εθνική Εφορία στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας (Τόκιο, Οσάκα και Ναγκόγια) αλλά και σε ορισμένες από τις περιοχές που πλήγηκαν από την τριπλή καταστροφή της 11/3/2011, οι τιμές των ακινήτων το 2013 είτε ανέβηκαν, είτε αν έπεσαν, έπεσαν με πιο χαμηλό ρυθμό.

Απέναντι στη συνολική τάση για τη χώρα η οποία παραμένει πτωτική επί έξι συναπτά χρόνια με φετινό ποσοστό 0,7%, οι τιμές στο Τόκιο ανέβηκαν κατά 1,8%, στην Οσάκα κατά 0,3% και στο Νομό Αΐτσι (ο οποίος έχει πρωτεύουσα τη Ναγκόγια), κατά 1,2% ενώ μικρή άνοδο είδαν και οι γειτονικοί νομοί του Τόκιο (από 01% ο Νομός Τσίμπα και ο Νομός Σαϊτάμα στα βόρεια της μητρόπολης και 08% ο Νομός Καναγκάουα στα νότιά της). Άνοδος σημειώθηκε ωστόσο και στο Νομό Φουκουσίμα (0,8%) γεγονός που αποδίδεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτό που αναγκάστηκε να μετακινηθεί από τις ζώνες ερήμωσης γύρω από τον προβληματικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της εταιρείας TEPCO στη Φουτάμπα, αναζητά νέα κατοικία εντός των ορίων του νομού.

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων σημειώθηκε στους Νομούς Ακίτα, Αομόρι και Τοτόρι με τα ποσοστά να κινούνται μεταξύ του 4,8 και 4%.

 

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ