Η Ιαπωνία, ο νέος Κορωνοϊός και η Ισπανική Γρίπη

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία (26 Απριλίου), η Ιαπωνία φαίνεται να περνάει την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 ήπια, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως της Δύσης. 13.231 καταγεγραμμένα κρούσματα και 360 θάνατοι, σε μια χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων – η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή στον πλανήτη με σχεδόν 38 εκατομμύρια κατοίκους – με τον πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο, και με μη υποχρεωτική καραντίνα (η τήρηση των περιοριστικών όρων, όπως η απομόνωση στα σπίτια και το κλείσιμο των εταιρειών εναπόκειται στους πολίτες και δεν υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα), είναι νούμερα μικρά. Σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μικρότερα και από την Ελλάδα που ομολογουμένως τα έχει πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πολύ καλύτερα από πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Όλα αυτά μέχρι τώρα, και ευχόμαστε να δούμε μόνο καλύτερες μέρες, όχι μόνο στην Ιαπωνία και την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση στην Ιαπωνία. Έχουμε ακούσει ακόμα και ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο υπήρχε απόκρυψη κρουσμάτων, κάτι που ακόμα και να ισχύει, πάλι οι αριθμοί είναι μικροί και μετά την αναβολή τους. Για απόκρυψη θανάτων, ειδικά στην Ιαπωνία, δεν το συζητούμε.

Η πιο απλή εξήγηση που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι η Ιαπωνία είναι προετοιμασμένη για κάθε τέτοια πανδημία εδώ και πολλά χρόνια.

Οι λευκές μάσκες που φοράει ο κόσμος (ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα που βλέπουμε στις τουριστικές φωτογραφίες από την Ιαπωνία), η μη διαχυτική επικοινωνία (απουσία χειραψίας και αγκαλιάσματος στις συναντήσεις), η σχολαστική καθαριότητα (προσωπική και δημόσιων χώρων), το βγάλσιμο των παπουτσιών πριν μπουν στα σπίτια, στα σχολεία και πολλά ακόμα μέρη όπως μουσεία, ιατρεία κ.α. είναι συνήθειες που οι Ιάπωνες δεν απέκτησαν τώρα, όπως ο περισσότερος κόσμος, αλλά υπάρχουν στην καθημερινότητά τους πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού Covid-19.
Ειδικά για τις μάσκες, η χρήση τους ξεκίνησε την περίοδο Τάισο (1912-1926) και τις φορούσαν και φοράνε κυρίως αυτοί που δεν θέλουν να μεταδόσουν τις δικές τους ασθένειες στους συμπολίτες τους (ακόμα ένα χαρακτηρισμό του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο). Όσον αφορά στις χειρουργικές μάσκες, σας συστήνουμε να διαβάσετε το πολύ καλό άρθρο του Γρηγόρη Μηλιαρέση «Λευκές Μάσκες» (το δημοσιεύσαμε το 2013).

Η αρχή για την συστηματική προστασία του ιαπωνικού πληθυσμού από τις μολυσματικές ασθένεις έγινε στην Ισπανική Γρίπη που εκδηλώθηκε το 1918, πιθανώς από τα πτηνά, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον εξήντα εκατομμυρίων ανθρώπων (άλλοι υπολογισμοί μιλούν για 100 εκατομμύρια νεκρούς) σε όλο τον κόσμο. Η γρίπη έφτασε και στην Ιαπωνία όπου υπολογίζεται ότι την περίοδο 1918-19 βρήκαν το θάνατo από 250 μέχρι 480.000 άνθρωποι (τα επίσημα στοιχεία είναι 257.363 αλλά είναι αμφισβητήσιμα λόγω των ανακριβών μεθόδων υπολογισμού εκείνα τα χρόνια).

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει εκείνα τα χρόνια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τη γρίπη και έτσι από τότε οι Ιάπωνες εξοικειώθηκαν με τους τρόπους προστασίας. Σίγουρα και σε πολλές άλλες χώρες θα υπήρχαν τέτοιες εκστρατείες ενημέρωσης, που όμως όπως φαίνεται ξεχάστηκαν.

Παρακάτω θα δείτε τις αφίσες που κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία αμέσως μετά την Ισπανική Γρίπη.
Μάλιστα το σχετικό εγχειρίδιο που είχε κυκλοφορήσει το 1922 και ανατυπώθηκε το 2008 από την εκδοτική εταιρεία Heibonsha (γνωστή για τις εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά της) είναι διαθέσιμο δωρέαν μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Μπορεί να κατεβάσετε το pdf εδώ)

Τώρα, που η καθημερινότητά μας κυριαρχείται από τέτοιες εικόνες όπως στις παρακάτω αφίσες, σκεφτείτε ότι οι Ιάπωνες πολύ πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού έπαιρναν τα μέτρα τους… Οπωσδήποτε θα υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα χαμηλά νούμερα (σε σχέση με άλλες χώρες) και θα αναζητηθούν διεξοδικά μετά το τέλος της πανδημίας.

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ