Σαγιονάρα Τζάμπο Τζέτ ! H Ιαπωνία αποχαιρετά το θρυλικό αεροπλάνο

Το τελευταίο του ταξίδι θα κάνει τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στην Ιαπωνία το Boeing 747 γνωστό ως Τζάμπο Τζέτ, το αεροπλάνο με τη χαρακτηριστική και πλέον αναγνωρίσιμη άτρακτο.

To αποχαιρετιστήριο δρομολόγιο του θρυλικού αεροσκάφους θα γίνει με πτήση της All Nippon Airways, από τη Νάχα της Οκινάουα μέχρι το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο.

Το Τζάμπο Τζετ πέταξε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1970 με την Japan Airlines (JAL). Οι Ιάπωνες το χρησιμοποίησαν και σε εγχώριες πτήσεις. Μάλιστα η Boeing, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ιαπωνικών αερογραμμών για αεροσκάφη μεγάλης χωρητικότητας για χρήση σε εγχώριες διαδρομές μεταξύ κυρίων πόλεων, ανέπτυξε το 747SR ως ένα μικρής εμβέλειας έκδοχο του 747-100. Το 747SR είχε μικρότερη χωρητικότητα καυσίμων αλλά μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο. Με περισσότερα καθίσματα στην οικονομική τάξη, μέχρι 498 επιβάτες μπορούσαν να μεταφερθούν στις πρώτες εκδόσεις και περισσότεροι από 550 στις επόμενες. Κύριος αντικαταστάτης του Τζάμπο Τζετ είναι το 787 Dreamliner.

To Boeing 747 έμελλε να είναι και το αεροπλάνο που έχει συνδεθεί με την μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία της αεροπλοϊας (με ένα μόνο αεροσκάφος). Πρόκειται για την πτήση 123 της Japan Airlines, στις 12 Αυγούστου 1985 με 520 νεκρούς και 4 επιζήσαντες.

Ως Japanese “Air Force One” και “Air ForceTwo”, το Boeing 747 μεταφέρει στα ταξίδια τους στο εξωτερικό τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, τον Πρωθυπουργό και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Ιαπωνική Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει τα δύο κυβερνητικά Τζάμπο Τζετ με πιο σύγχρονα αεροσκάφη το 2018.

To Boeing 747-400 Japanese "Air Force One". photo: Junko Nagata/GreeceJapan.com

To Boeing 747-400 Japanese “Air Force One”. photo: Junko Nagata / GreeceJapan.com

H All Nippon Airways έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το Boeing 747 σε διαφημιστικές καμπάνιες Pokemon!

 

scroll to top