ΑρχικήΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η Γέφυρα Νιτζουμπάσι στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα, 23 Φεβρουαρίου 2021 | Φωτ.: Junko Nagata ©GreeceJapan.com

Σήμερα είναι η Ημέρα των Γενεθλίων του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ο Ναρουχίτο γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1960. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, Ακιχίτο, την 1η Μαΐου 2019 και η επίσημη ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή και επίσημη αργία.

Ο θεσμός του Αυτοκράτορα

Σήμερα, την ταυτότητα του αυτοκρατορικού αξιώματος καθορίζει το μεταπολεμικό (1946) σύνταγμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με αυτό ο Αυτοκράτορας είναι ένα πρόσωπο χωρίς καμμιά πολιτική εξουσία. Ο ρόλος του είναι ν’ αποτελεί μόνο το σύμβολο της αρμονίας και της ενότητας του ιαπωνικού λαού, με τη βούληση του οποίου κατέχει το αξίωμά του.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας δεν είναι μόνο αυτό που μεταφέρει η λέξη “σύμβολο” και δεν αντιπροσωπεύει μόνο την “ενότητα” του ιαπωνικού λαού. Στην πράξη είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Ακριβέστερα, βαθύτερα από την ενότητα, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί την προσωποποίηση της ιαπωνικής εθνικότητας, αυτής που θα λέγαμε “ιαπωνικότητας”. Κατά κάποιο τρόπο ενσαρκώνει τη συνείδηση αυτής της ιαπωνικότητας. Ταυτόχρονα, ως η παρούσα συνέχεια ενός θεσμού που κρατάει από την αυγή της ιαπωνικής ιστορίας, αποτελεί την προσωποποίηση αυτής της ιστορίας και της παράδοσης. Μ’ αυτές τις έννοιες ο ίδιος και όλη η αυτοκρατορική οικογένεια έχει μια θέση στην καρδιά μεγάλου μέρους αυτού του λαού.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο “Ο τελευταίος χαιρετισμός”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ!

   
Follow us
Follow us
Follow us
Follow us

GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2021
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑspot_img

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟspot_img
spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ