Η Φωτογραφία της Ημέρας -23/02/2020

photo © GreeceJapan.com

Σήμερα είναι η Ημέρα των Γενεθλίων του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ο Ναρουχίτο γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1960. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, Ακιχίτο, την 1η Μαΐου 2019 και η επίσημη ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή στην Ιαπωνία. Φέτος, η αργία μεταφέρεται τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου (στην Ιαπωνία όταν η αργία πέφτει Κυριακή μεταφέρεται την επόμενη εργάσιμη).

Στη φωτογραφία είναι η Γέφυρα Νιτζουμπάσι στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα, 23 Φεβρουαρίου 2020.

Ο θεσμός του Αυτοκράτορα

Σήμερα, την ταυτότητα του αυτοκρατορικού αξιώματος καθορίζει το μεταπολεμικό (1946) σύνταγμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με αυτό ο Αυτοκράτορας είναι ένα πρόσωπο χωρίς καμμιά πολιτική εξουσία. Ο ρόλος του είναι ν’ αποτελεί μόνο το σύμβολο της αρμονίας και της ενότητας του ιαπωνικού λαού, με τη βούληση του οποίου κατέχει το αξίωμά του.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας δεν είναι μόνο αυτό που μεταφέρει η λέξη “σύμβολο” και δεν αντιπροσωπεύει μόνο την “ενότητα” του ιαπωνικού λαού. Στην πράξη είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Ακριβέστερα, βαθύτερα από την ενότητα, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί την προσωποποίηση της ιαπωνικής εθνικότητας, αυτής που θα λέγαμε “ιαπωνικότητας”. Κατά κάποιο τρόπο ενσαρκώνει τη συνείδηση αυτής της ιαπωνικότητας. Ταυτόχρονα, ως η παρούσα συνέχεια ενός θεσμού που κρατάει από την αυγή της ιαπωνικής ιστορίας, αποτελεί την προσωποποίηση αυτής της ιστορίας και της παράδοσης. Μ’ αυτές τις έννοιες ο ίδιος και όλη η αυτοκρατορική οικογένεια έχει μια θέση στην καρδιά μεγάλου μέρους αυτού του λαού.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο “Ο τελευταίος χαιρετισμός”


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top