Hebocon, ο διαγωνισμός ρομπότ-σούμο από την Ιαπωνία στην Ελλάδα

hebo-athens_001
hebo-athens_002
hebo-athens_003
hebo-athens_004
hebo-athens_005

Ρομποτική. Έννοια που μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Λέξη που συνδέεται με βαθιές εξειδικευμένες γνώσεις και ατελείωτες επίπονες ώρες μελέτης. Εύκολα κάποιος που δεν ασχολείται επισταμένα με αυτή στην καθημερινότητά του να την νοιώθει πεδίο απόμακρο ή ακόμα και μαγικό! Άραγε, δεν υπάρχει τρόπος να την προσεγγίσει κανείς χωρίς να είναι ειδικός;

Φυσικά και υπάρχει! Αλλά πρέπει να σκεφτεί απελευθερωμένα! Να θελήσει να παίξει, να πειραματιστεί, να διασκεδάσει και να μην φοβηθεί την αποτυχία! Να είναι μέρος του Hebocon!

To Hebocon είναι διαγωνισμός robot-sumo για τους τεχνικά μη χαρισματικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τουρνουά αυτό, μεγαλύτερη σημασία από την νίκη έχει η ίδια η συμμετοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτός από την επιβράβευση της πρώτης θέσης, στο Hebocon, όπου μας αρέσουν οι θεαματικές αποτυχίες, πολύ σημαντικά είναι τα βραβεία του κοινού αλλά και της πιο αδέξιας συμμετοχής!

Πώς, όμως, λειτουργεί το Hebocon;

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα low-tech ρομπότ με δικά τους υλικά και να διαγωνιστούν σε έναν αγώνα sumo, βασισμένοι σε κανόνες που τους έχουν δώσει οι διοργανωτές. Η εγκυρότητα των συμμετοχών κρίνεται με βάση το βάρος, τις διαστάσεις και την χρήση της τεχνολογίας τους. Και φυσικά, επειδή μιλάμε για Hebocon, όταν αναφερόμαστε στη χρήση τεχνολογίας, εννοούμε την μη χρήση εξελιγμένων συστημάτων, για τα οποία προβλέπεται ποινή!! Στην ουσία, η ποινή αυτή επιβάλλεται όταν κάποιος έχει κατασκευάσει από το μηδέν πχ. σύστημα τηλεκατεύθυνσης, και έχει διαθέσει ατελείωτες ώρες στην εξέλιξη και την βελτιστοποίησή του. Αυτό είναι για άλλους διαγωνισμούς. Όχι το Hebocon. Εμείς προτιμούμε να επιδοκιμάζουμε έναν συμμετέχοντα που χρησιμοποιεί σύστημα τηλεκατεύθυνσης από ένα έτοιμο παιχνίδι ή κιτ που βρήκε στο πατάρι του σπιτιού του, το οποίο έχει αναπροσαρμόσει για να φτιάξει κάτι νέο!

Εδώ είναι ένα σημείο στο οποίο το Hebocon ξεχωρίζει από άλλους διαγωνισμούς ρομποτικής. Σκοπός του είναι η ψυχαγωγική ενασχόληση και η δημιουργική δραστηριοποίηση όποιου συμμετέχει! Η αποσυναρμολόγηση υφιστάμενων κατασκευών και η αναπροσαρμογή τους σε νέες ρομποτικές οντότητες! Ο δανεισμός εξαρτημάτων από άλλα ρομπότ που συμμετείχαν σε προηγούμενο γύρο του τουρνουά! Η κατασκευή σε συνεργασία με κάποιον άλλον! Η δημιουργία μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας γύρω από το ρομπότ! Η διαδικασία της δημιουργίας και σύνθεσης χωρίς τον επιβεβλημένο προβληματισμό της πρωτιάς!

Στο 1ο Hebocon Αthens που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο 2016 (δείτε το video που ακολουθεί), ένα εργαστήριο για τους συμμετέχοντες πριν το τουρνουά τους έφερε όλους γύρω από ένα τραπέζι να αλληλοβοηθούνται, να συζητούν και να ανταλλάσσουν ιδέες, γνώμες και αστεία!

Η συμμετοχή του Hebocon Athens στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hebocon στο Tόκιο, τον Αύγουστο 2016 με τη δημιουργική και εκτελεστική δύναμη της Junko Nagata από το GreeceJapan.com, ήταν μια συνεργασία από απόσταση, που διατήρησε τα ίδια χαρακτηριστικά! Μια μοναδική εμπειρία συνεργασίας και συνδημιουγίας, όπου συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος στο τουρνουά! Δείτε μια σύνοψη του event στο παρακάτω video.

Το Hebocon αποτελεί σύλληψη του Daiju Ishikawa, με το όνομα να προέρχεται από την Ιαπωνική λέξη Heboi, που σημαίνει πως κάτι είναι χαμηλής ποιότητας ή που δεν είναι τεχνικά εξελιγμένο. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε στο Tόκιο το 2014 και έκτοτε έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου, δημιουργώντας φανατικό κοινό και πιστούς συνεργάτες!

Τώρα, στην Αθήνα είμαστε σε ρυθμούς προετοιμασίας του 2ου Hebocon Athens στο πλαίσιο του Athens Mini Maker Faire, που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου 1 & 2 Οκτωβρίου 2016.

Οι συμμετοχές έχουν ανοίξει και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 26 Σεπτεμβρίου ή μέχρι συμπλήρωσης των θέσεων.

Όσοι νοιώθετε πως δεν είστε έτοιμοι να λάβετε μέρος σε διαγωνισμό ρομποτικής, είστε ιδανικοί συμμετέχοντες! Σας περιμένουμε με τα ρομπότ σας!

hebo-athens-sigΚώστας Μπίσας

Βιομηχανικός σχεδιαστής, μηχανολόγος μηχανικός
Διοργανωτής Hebocon Athens

scroll to top