Γ. Κατρούγκαλος-Ν. Κίσι: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας

Την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, εξέφρασαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Ιαπωνίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Νομπούο Κίσι.

“Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μας και να συζητήσουμε τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη τους, σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατόν το αστείρευτο δυναμικό που παρουσιάζουν”, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διαβίβασε πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. “Η επίσκεψη αυτή προσδοκάται ότι θα αποτελέσει ένα νέο σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών μας, επισφραγίζοντας τη νέα δυναμική που επιθυμούμε να τους προσδώσουμε”, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος στον κ. Κίσι, αδελφό του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιάπωνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη “μεγάλη σημασία των ιαπωνο-ελληνικών σχέσεων” και τη βούλησή του για περαιτέρω διεύρυνσή τους, και ιδίως στο οικονομικό πεδίο.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν τρόπους για την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, με τον Έλληνα υπουργό να ενημερώνει τον κ. Κίσι για τις “σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανακάμπτουσα οικονομία της χώρας και την ποιότητα των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα από τους πρώτους σε προτίμηση προορισμούς των Ιαπώνων τουριστών”.

Επίσης, οι δύο αναπληρωτές υπουργοί συμφώνησαν να εμβαθύνουν στη διμερή συνεργασία στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Η συνεργασία αυτή, όπως συμφωνήθηκε, θα επισφραγιστεί με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην επιτυχία των αγώνων με βάση την εμπειρία που αποκόμισε από τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θαλάσσια συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας και τονίστηκε η ανάγκη προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο και στην εδραίωση κράτους δικαίου και στη θάλασσα. “Οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, μεταξύ των οποίων και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, που αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, “διότι πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις διεθνώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο αυτό”. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Κίσι δήλωσε πως η Ιαπωνία και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό πλαίσιο βασικών αρχών και αξιών και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την εδραίωση του κράτους δικαίου.

Περαιτέρω, ο κ. Κίσι εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για το προσφυγικό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή του επίσκεψη στη δομή του Ελαιώνα. “Η Ιαπωνία εκφράζει την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήδη η χώρα μου διέθεσε πάνω από 1,65 δισ. δολάρια για βοήθεια προσφύγων στη Συρία, το Ιράκ και στις γειτονικές χώρες της περιοχής που αποτελούν πηγές των προσφύγων. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε για την επίλυση αυτού του προβλήματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κίσι ανακοίνωσε στον κ. Κατρούγκαλο ότι το 2018 η Ιαπωνία θα ανοίξει πρεσβεία στη Λευκωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top