ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑGREECE-JAPAN ARCHIVESΕπιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου από την Ιαπωνία στο Μουσείο του Λούβρου (Αρχείο...
Επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου από την Ιαπωνία στο Μουσείο του Λούβρου (Αρχείο GreeceJapan.com)

Στις 5 Αυγούστου του 1964 οι συντηρητές του Μουσείου του Λούβρου «φρέσκαραν» την Αφροδίτη της Μήλου για να πάρει ξανά τη θέση της στους εκθεσιακούς χώρους του παρισινού μουσείου. Μόλις είχε επιστρέψει την προηγούμενη μέρα (4/8), έπειτα από ένα πολύμηνο και μακρινό ταξίδι στην Ιαπωνία.

Το 1964 ήταν η χρονιά που η Ιαπωνία διοργάνωνε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία της. Το «Tόκιο 1964» ήταν κάτι παραπάνω από μια ακόμη  διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη. Ήταν το σύμβολο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο Ιαπωνίας. Οι Αγώνες της 18ης Ολυμπιάδας άνοιγαν τις πόρτες για να βγει ξανά στον κόσμο η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακτήσει ο ιαπωνικός λαός τη χαμένη υπερηφάνεια του και την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο μέλλον. Σκοπός της Ιαπωνίας ήταν το «Tόκιο 1964» να αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανάμεσα στις δράσεις για την επίτευξη του ήταν η διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας η διοργάνωση έκθεσης με την Αφροδίτη της Μήλου. Το πράσινο φως δόθηκε από το φημισμένο Γάλλο συγγραφέα Αντρέ Μαρλό, τότε Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, που παρέκαμψε τις σφροδρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του γαλλικού κοινού αλλά και των συντηρητών και αρχαιολόγων που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τελικά το ιαπωνικό κοινό είχε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να θαυμάσει στην Ιαπωνία τον ανεκτίμητο ελληνικό πολιτιστικό θησαυρό για τρεις μήνες. Από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου 1964 στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Ουένο του Τόκιο (όπου το επισκέφτηκαν 831.198 άτομα) και από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου 1964 στο Μουσείο Τέχνης του Κιότο.

Απόκομμα εφημερίδας Ασάχι από την έκθεση στο Τόκιο, Απρίλιος 1964

Αργότερα, όταν είχε γυρίσει πια στη Γαλλία η Αφροδίτη της Μήλου, ο Αντρέ Μαρλώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριζε ενώπιον του γαλλικού Κοινοβουλίου τα εξής: «Είναι ίσως ενοχλητικό το να στέλνει κανείς την Αφροδίτη της Μήλου στο Τόκιο, αλλά, στο κάτω κάτω της γραφής, αν κερδίσαμε ένα χρυσό μετάλλιο την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίσαμε σίγουρα ένα διαμαντένιο μετάλλιο επί τρεις μήνες. Και τούτο, επειδή βέβαια τέσσερα εκατομμύρια Ιαπώνων πήγαν να δουν τη γαλλική σημαία πίσω απ’ αυτό το άγαλμα!» (εφ. Καθημερινή) (σσ. GreeceJapan.com: o πραγματικός αριθμός των επισκεπτών ήταν πιο μικρός).

Και όπως τελικά αποδείχθηκε, η γαλλική σημαία ήταν πανταχού παρούσα και η Αφροδίτη της Μήλου συνδέθηκε περισσότερο με τη Γαλλία παρά με την Ελλάδα, τη χώρα καταγωγής της. Ένα παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία, στο φάκελο με τις καρτ ποστάλ που πωλούνταν στα καταστήματα των δύο Μουσείων.

Πηγή: Nakao Shoten

Το απόκομμα από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φύλλο της 6/8/1964, με τίτλο «Η Αφροδίτη της Μήλου επέστρεψε στο Μουσείο του Λούβρου»:

Φωτογραφία της Αφροδίτης της Μήλου στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο στην έκθεση φωτογραφίας «Πάθος, Ολυμπιακοί Αγώνες και 1964» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φόρουμ του Τόκιο τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Μήλου έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή του αγάλματος στην πατρίδα του. Έχουμε γράψει σχετικά στα ιαπωνικά εδώ και εδώ. Από το 1989 η Μήλος είναι αδελφοποιημένη από τη Σοντοσίμα. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα μας για τις σχέσεις των δύο νησιών εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΑΣ!

   
Follow us
Follow us
Follow us
Follow us

GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2021
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑspot_img

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟspot_img
spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ