Ελληνοϊαπωνική συνεργασία στα Οργανικά Ηλεκτρονικά

Εκπρόσωποι της  κοινοπραξίας των ιαπωνικών προηγμένων τεχνολογιών στα Οργανικά Ηλεκτρονικά (JAPEC) καθώς και της εταιρείας Toyobo που ειδικεύεται στη δημιουργία νέων υλικών (μεμβράνες, πολυμερή, φωτοβολταϊκά νέου τύπου κ.α.), συμμετέχουν στην κοινή ημερίδα Συνδέσμων Ελλάδας Ιαπωνίας HOPE-A &JAPEC με θέμα “Joint Workshop on Organic Electronics”, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 από τις 15.00-17.30 το απόγευμα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας.

Στην  ημερίδα που  θα γίνει στο Ξενοδοχείο Porto Palace, θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες των δυο φορέων στα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των εταιρειών και από τις δυο χώρες.

Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στο πλαίσιο του Nanotexnology 2017 και το παρακολουθούν εβδομήντα φοιτητές και ερευνητές, από την Κίνα, την Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και άλλες χώρες του κόσμου, και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Διεθνές Συνέδριο Nanotexnology 2017

Περισσότεροι από 1000 σύνεδροι απ όλο τον κόσμο και 65 εταιρείες που διεθνώς εξειδικεύονται στον τομέα της Νανοτεχνολογίας, έρχονται για 14η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη που μετατρέπεται για μία εβδομάδα σε πρωτεύουσα της παγκόσμιας καινοτομίας.

Πίσω και πέρα από το Διεθνές Συνέδριο Nanotexnology 2017  που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μια επίπονη προσπάθεια εμπνευσμένων επιστημόνων με προεξέχοντα τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών ltfn καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.

Το Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο σύγχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος smartonics που πρόσφατα βραβεύτηκε ως ένα από τα τρία καλύτερα που διεξήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, και με πλούσια τη «συγκομιδή» ενός προγράμματος που άφησε παρακαταθήκη στον εθνικό μας πλούτο το 60% της χρηματοδότησής του (η οποία έφτασε συνολικά τα 12 εκ. ευρώ), το 80% της τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα , και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες, το εγχείρημα συνεχίζεται με ένα άλλο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα …τρέξει στην Ελλάδα, τη Βιομηχανία του μέλλοντος!

Πίσω και πέρα από αυτές τις καινοτομίες, βρίσκεται μια πλούσια παρακαταθήκη ελληνικής αριστείας, αλλά και επιχειρηματικότητας, αφού έχει ήδη δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με 30 μέλη ήδη και με συνεργασίες με αντίστοιχους συνδέσμους της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Πρόσφατα, μια τέτοια εφαρμογή βρήκε τη θέση της στην αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, όπου στην οροφή εμπορικών αυτοκινήτων τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά τέταρτης γενιάς που δημιουργήθηκαν από ελληνικά χέρια.

Τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους κλάδους της νανοτεχνολογίας με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές στη Γεωργία, τα υλικά και τις κατασκευές, τα κτίρια, την πληροφορική, τα ηλεκτρονικά, τον φωτισμό, την ιατρική και την υγεία, τα τρόφιμα και τον Πολιτισμό, τις μεταφορές και το Περιβάλλον, την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια. Εμπορικές εφαρμογές που αναμένεται το 2020 να υπερβούν τα 5 τρις ευρώ  παγκοσμίως.

Σ αυτό το νέο κόσμο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας , η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, καθώς οι επιστήμονες του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών LTFN του ΑΠΘ, θεωρούνται από τους πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Κέντρο υπάρχουν άλλωστε δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης νέου τύπου φωτοβολταϊκών, εύκαμπτων υλικών, οργανικών ηλεκτρονικών, αισθητήρων.

 

 
Ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram και YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!
scroll to top
Send this to a friend