Ελλάδα και Ιαπωνία στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών

lanthimos-koreeda

Γιώργος Λάνθιμος, Χιροκάζου Κορεέντα

Το Χρυσό Φοίνικα στο σπουδαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου θα διεκδικήσουν φέτος – ανάμεσα σε 15 συνολικά κινηματογραφιστές – ένας Έλληνας και ένας Ιάπωνας σκηνοθέτης.

Συγκεκριμένα, η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» («Ο αστακός») και η ταινία  «Our Little Sister» («Η μικρή μας αδερφή») του Χιροκάζου Κορεέντα θα είναι στο  διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Καννών που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 24 Μαΐου 2015.

Το 2013 ο Χιροκάζου Κορεέντα είχε κερδίσει το βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ με την ταινία «Σόσιτε, Τσίτσι νι Νάρου» (ελληνικός τίτλος «Πατέρας και γιος»).  Το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος είχε συμμετάσχει στο παράλληλο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με την ταινία «Κυνόδοντας».

Η ιαπωνική ταινία «Our Little Sister» βασίζεται σε σειρά μάνγκα της Akimi Yoshida και αφηγείται την ιστορία 3 γυναικών που συναντούν την ετεροθαλή αδερφή τους μετά το θάνατο του πατέρα τους.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Ιάπωνα σκηνοθέτη στο τμήμα «Νέοι Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ το 2013 η ταινία του «Πατέρας και γιος» είχε προβληθεί στο ίδιο Φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος θα είναι ο πρώτος Έλληνας κινηματογραφιστής που θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το Χρυσό Φοίνικα, 17 χρόνια μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μία μέρα». Το «The Lobster», τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη και πρώτη του αγγλόφωνη, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή -Ελλάδας, Ολλανδίας, Μ.Βρετανίας, Ιρλανδίας- και στο καστ συμμετέχουν ονόματα όπως η Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν λαμπεντ, Αγγελική Παπούλια.

Σκηνή από το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

Σκηνή από το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

Οι ταινίες που θα διαγωνισθούν για το Χρυσό Φοίνικα στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών:

«Carol» του Τοντ Χέινς
«Macbeth» του Τζάστιν Κούρτζελ
«Dheepan » του Ζακ Οντιάρ
«La Loi du March» του Στεφάν Μπριζέ
«Marguerite and Julien» της Βαλερί Ντονζελί
«The Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε
«The Assassin» του Χου Χσιάο-Xσιέν
«Mountains May Depart» Ζία Ζιάνγκ Κε
«Our Little Sister» Χιροκάζου Κορεέντα
«The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου
«Mon Roie» της Μαϊουέν
«Mia Madre» του Νάνι Μορέτι
«Son of Saul» του Λάζλο Νέμες
«Youth» του Πάολο Σορεντίνο
«Louder Than Bombs» του Γιόακιμ Τρίερ
«Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ
«Sicario» του Ντενίς Βιλνέβ

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top