Εγκαίνια της Νέας Μόνιμης Έκθεσης Ιαπωνικής Τέχνης στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα

corfumuseum-japanese-art

To Mουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 19.30 τη νέα μόνιμη έκθεση Ιαπωνικής Τέχνης. 

Η συλλογή ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου αριθμεί περίπου 6.200 αντικείμενα. Ο κύριος όγκος της συλλογής προέρχεται από τη δωρεά Γρ. Μάνου (1927) και τη δωρεά Ν. Χατζηβασιλείου (1974).

Οι αρχαιότητες χρονολογούνται από το ca. 10.500 – 300 π.Χ. μέχρι και το 19ο αι. μ.Χ. Η συλλογή του Μουσείου καλύπτει όλες τις περιόδους της ιαπωνικής τέχνης καθώς οι απαρχές του ιαπωνικού πολιτισμού αγγίζουν την περίοδο μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ η συνέχειά του περιλαμβάνει και σύγχρονα έργα τέχνης, όπως π.χ. κεραμικά, που είναι κατασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από διάσημους καλλιτέχνες, γνωστούς ως «εθνικούς θησαυρούς εν ζωή» (living national treasures).

Η τέχνη της  Ιαπωνικής ζωγραφικής με έργα από τις συλλογές Χατζηβασιλείου και Μάνου παρουσιάζεται στη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου. Τα έργα, πτυσσόμενα παραβάν, κύλινδροι ανάρτησης και ανάγνωσης καθώς και ξυλογραφίες ουκίγιο-ε, χρονολογούνται από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά έργα του Sharaku καθώς και αντίγραφο των παραβάν της σχολής Κανό που κοσμούσαν το Κάστρο Nijo. Η μεγάλη καλλιτεχνική σημασία τους είχε ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους, μαζί με τα άλλα έργα του Μουσείου στο Tokyo Metropolitan Edo-Tokyo Museum το 2009 καθώς και στο Παρίσι – Maison de la culture du Japon à Paris το 2011.

Στην επανέκθεση τμήματος της Ιαπωνικής συλλογής στη δυτική πτέρυγα του δευτέρου ορόφου του Μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα της πρώιμης και ύστερης ιαπωνικής κεραμικής, θρησκευτικά ειδώλια, ο εξοπλισμός των Σαμουράι καθώς και η τέχνη της περιόδου Έντο.

Το Μουσείο

Tο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Σήμερα στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Σήμερα το Μουσείο έχει παγκόσμα αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα σπάνια έργα των συλλογών του να παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις.

Διευθύντρια του Μουσείου είναι η κα Δέσποινα Ζερνιώτη.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2022
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ