Διεθνή ξενοδοχεία -χωρίς διεθνή κουζίνα…

Είναι λίγο δύσκολο να αξιολογήσει κανείς την είδηση ότι ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε να καταργήσει το κριτήριο της παροχής δυτικού τύπου γευμάτων σαν αναγκαίο προκειμένου ένα ιαπωνικό ξενοδοχείο να μπορεί να πάρει το χαρακτηρισμό «διεθνές τουριστικό»∙ το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης χρονολογείται από το 1949, την εποχή δηλαδή της αμερικανικής κατοχής όμως είχε περιοριστεί ήδη από το 1993 ώστε να ισχύει μόνο για το δυτικού τύπου πρωινό. Μετά από την πρόσφατη απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ να συμπεριλάβει το κλασσικό ιαπωνικό φαγητό (ή «ουασόκου») στον κατάλογο των στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς (στον οποίο παρεμπιπτόντως είναι και η μεσογειακή δίαιτα –αλλά σαν κληρονομιά επτά μεσογειακών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ωστόσο, ο οργανισμός αποφάσισε να επιτρέψει και σε ξενοδοχεία που δε σερβίρουν παρά μόνο ιαπωνικά γεύματα να χαρακτηριστούν διεθνή.

Η δυσκολία στην αξιολόγηση της είδησης έγκειται στο ότι από τη μια είναι κατανοητή η περηφάνια των Ιαπώνων για την ιδιαίτερη κουζίνα τους, μια από τις πιο πολυδιάστατες και ενδιαφέρουσες στον κόσμο, η προσδοκία τους οι τουρίστες να θέλουν να τη βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και το επιχείρημα ότι το 70% των τουριστών τους προέρχονται έτσι κι αλλιώς από την Ασία.

Από την άλλη όμως υπάρχει το θέμα της ανάγκης για αύξηση των τουριστών εκτός Ασίας και της αδυναμίας κατανόησης ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη προθυμία την προοπτική να αρχίσουν την ημέρα τους με ρύζι, ψάρι, σούπα μίσο και το διαβόητο «νάτο», τα γλοιώδη φασόλια σόγιας με την έντονη μυρωδιά, προϊόν της ζύμωσης με τον Λεπτοφυή Βάκιλλο (Bacillus subtilis), όσο καλό κι αν είναι κάτι τέτοιο για την υγεία τους∙ όπως συνειδητοποιεί κανείς συχνά στην Ιαπωνία, η έννοια «διεθνές» αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσνόητη.

 

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ