Διάλεξη: Οι Σαμουράι στο Έντο και ο Πολιτισμός της Πρώιμης Σύγχρονης Ιαπωνίας

Διάλεξη του Eλληνοαμερικανού Ιαπωνολόγου Constantine Nomikos Vaporis
University of Maryland, Baltimore County, USA

Oργάνωση: Eλληνοϊαπωνικό Κέντρο
με την υποστήριξη της Shiseido

Tρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 19.00 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Τοκουγκάουα (1603-1868) οι στρατιωτικοί άρχοντες ή αλλιώς Νταϊμιό, ήταν υποχρεωμένοι δια νόμου να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στα εδάφη τους και την πρωτεύουσα Έντο (σημερινό Τόκιο) στο πλαίσιο ενός συστήματος που είναι γνωστό ως «εναλλασσόμενη διαμονή». Κάθε φορά που επισκέπτονταν το Έντο συνοδεύονταν από μεγάλο αριθμό ακολούθων ή σαμουράι, που τους βοηθούσαν στην υπηρεσία τους προς τον Σόγκουν. Ο καθ. Κωνσταντίνος Βαπόρης, χρησιμοποιώντας χειρόγραφα ημερολόγια, επίσημα έγγραφα, ξυλογραφίες και ειλητάρια, εξετάζει τις εμπειρίες των σαμουράι που συνόδευαν τους άρχοντές τους στο Έντο, που ήταν ήδη τότε μια από τις πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου, και εξερευνά τον ρόλο τους ως φορέων πολιτισμού. Κατά την εξερεύνηση αυτή, πραγματεύεται την σπουδαιότητα της «εναλλασσόμενης διαμονής», ως ενός μηχανισμού πολιτισμικών, πνευματικών, υλικών και τεχνολογικών ανταλλαγών κατά την διάρκεια του πρώιμου σύγχρονου παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Ο Constantine N. Vaporis (Κωνσταντίνος Ν. Βαπόρης) είναι ένας από τους πιο γνωστούς ιαπωνολόγους παγκοσμίως. Διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Maryland και διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Princeton (Ανατολική Ασία με ειδίκευση στην Ιστορία) και στο Πανεπιστήμιο του Ohio (Ohio State University) Ιαπωνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Ανάμεσα στα μαθήματα που έχει διδάξει είναι “Πολιτισμός Ανατολικής Ασίας”, “Η Ιαπωνία μέχρι το 1800″, “Η Ιαπωνία από το 1800″, “Γυναίκες και Φύλο στην Ασία”, “Πόλη και Κοινωνία στο Έντο/Τόκυο”, “Η Σύγχρονη Ιαπωνία”, “Η Ιαπωνία την Εποχή των Σογκούν”, “Από τον Σαμουράι στον Salaryman (υπάλληλο εταιρείας)”: η Ιαπωνική Ιστορία μέσα από τον Κινηματογράφο και τη Λογοτεχνία “.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Breaking Barriers: Travel and the State in Early Modern Japan”, Harvard University Council on East Asian Studies, 1994, Harvard East Asian Monographs (ISBN: 0674081072) και του “Tour of Duty: Samurai, Service in Edo and the Culture of Early Modern Japan”, University of Hawaii Press (ISBN: 0824834704).


Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube για να μην χάνετε καμμία δημοσίευσή μας!  
scroll to top