Αποσύρει την αίτηση για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Καμακούρα

Καμακούρα | photo: GreeceJapan.com

Σε μια σπάνια κίνηση κόντρα στην εθνική μανία των ιαπώνων με τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο δήμαρχος της Καμακούρα, Ματσούο Τακαχάσι ανακοίνωσε ότι η πόλη του, καίτοι αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιαπωνικής ιστορίας, πρόκειται να αποσύρει την αίτηση της για να ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου το διοικητικό συμβούλιο της Καμακούρα αποφάσισε να αποσύρει την αίτησή της κατόπιν πρότασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής του διεθνούς οργανισμού ώστε να μην απορριφθεί από την Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς –αν μια πόλη απορριφθεί δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση ποτέ ξανά.

Δεδομένου ότι το επιχείρημα –πάντα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ- της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν η «έλλειψη στοιχείων που να πιστοποιούν την επιρροή της τάξης των σαμουράι», είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι μπορεί να κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας των σογκούν Μιναμότο ώστε να ενισχύσουν την αίσθηση της «επιρροής των σαμουράι»: μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Καμακούρα, με προεξάρχοντα το Σιντοϊστικό ναό Τσουρουκαόκα Χατσιμάνγκου και το Μεγάλο Βούδα του ναού Χάσε, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Μιναμότο αλλά και με άλλες οικογένειες από την τάξη των σαμουράι όπως οι Χότζο ή οι Ασικάγκα.

Κανείς δεν ξέρει γιατί τα παραπάνω δεν άρκεσαν για να πείσουν την ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτό που είναι μάλλον βέβαιο πάντως, είναι ότι οι κάτοικοι της Καμακούρα θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι η πανέμορφη και πραγματικά ιστορική παραθαλάσσια πόλη τους δεν είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να συνεχίσουν να ζουν εκεί τους όπως κάνουν τα τελευταία χίλια χρόνια –αιώνες δηλαδή πριν την ΟΥΝΕΣΚΟ και τους καταλόγους της.

 

Η αναδημοσίευση του περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.
ΜΑΘΕΤΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

spot_img
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ