Διάλεξη: «Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ: Ελλάδα, Ιαπωνία, Ανθρωπότητα»

Διάλεξη με θέμα «Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ: Ελλάδα, Ιαπωνία, Ανθρωπότητα» θα δώσει στις 21 Νοεμβρίου 2014 (ώρα 20.30-22.00) στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη ο επιστήμονας Νικόλαος Μαυρίδης, διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML).

Η διάλεξη διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μαρίνα Θεοχαράκη.

Η Ιαπωνία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με εξέχουσα πολιτισμική κληρονομιά, που μοιράζονται μεταξύ άλλων την μακροχρόνια παράδοση κατασκευής «Αυτομάτων», δηλαδή μηχανικών διατάξεων, συχνά ανθρωπόμορφων, που μπορούν να εκτελούνε σύνθετες κινήσεις. Τα αυτόματα αποτελούνε πρόδρομο των σύγχρονων Ρομπότ, τα οποία εισέρχονται σε ένα μεγάλο αριθμό από νέους τομείς εφαρμογών, και συγχρόνως εφοδιάζονται με αισθήσεις και τεχνητή νοημοσύνη. Στην ομιλία αυτή, θα ξεκινήσουμε από τις ιστορικές και μυθολογικές απαρχές των αυτομάτων και ρομπότ, θα εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα αναλογιστούμε πιθανά μέλλοντα. Επίσης, θα δούμε κάποια σημεία επαφής μεταξύ της ρομποτικής, των διαδραστικών τέχνων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και  μεταξύ των δύο θυγατέρων της Θάλασσας και του Ήλιου: της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Σύντομο Βιογραφικό

NikolaosMavridisΟ Νικόλαος Μαυρίδης, Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML), γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία, συγγραφή, έρευνα, και κατασκευή ποικίλων Ευφυών Συστημάτων και Ρομπότ, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Tα ρομπότ του (όπως το ανθρωποειδές “Ibn Sina” και τα “FaceBots”) έχουνε λάβει δημοσιότητα σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως. Έχει υπηρετήσει ως Αν. Καθηγητής στο UAEU και το NYU Abu Dhabi, και σήμερα είναι Αν. Καθηγητής Έρευνας στο NYU Poly και Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Πέρα από το αραβόφωνο διαλογικό ανθρωποειδές ρομπότ “Ibn Sina” και τα βραβευμένα από τη Microsoft “FaceBots”, τα έργα του συμπεριλαμβάνουν τον “Ripley”, ένα διαλογικό ρομπότ με γλωσσικό-αισθητηριακό-κινητικές δεξιότητες του επιπέδου του “Token Test”, ενός τεστ που κανονικά δίδεται σε τρίχρονα παιδιά. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόεδρος της Ένωσης Ρομποτικής και Αυτοματισμού της IEEE των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλος της Ευρωπαικής ομάδας EU Cognition, και έχει διατελέσει ομιλητής σε τέσσερα TEDx

Είσοδος 10 ευρώ (φοιτητές 5 ευρώ).

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
Αμφιθέατρο
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 
Αθήνα
Τηλ. 210-3611206

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

GreeceJapan
scroll to top