16η Eπιχειρηματική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιαπωνίας

japan-eu-flag

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 8-9 Απριλίου 2014 η 16η Επιχειρηματική Σύνοδος (Business Round Table) που είχε ως τίτλο “Eu-Japan Cooperation-New Opportunities for Global Growth”.

Tο Business Round Table είναι φόρουμ που αποτελείται από περίπου 50 κορυφαίους Ιάπωνες και Ευρωπαίους επιχειρηματίες και στο οποίο συμπροεδρεύουν οι κ.κ. Ηiromasa Yonekura, Διευθύνων Σύμβουλος της “Sumitomo Chemical Co Ltd” και Fabrice Bregier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Airbus S.A.S”.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι σύνεδροι συμφώνησαν σε ένα σύνολο συστάσεων (recommendations) που έχουν ως στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου διμερών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιαπωνίας προκειμένου προωθηθεί η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και ενισχυθεί μέσω αυτής η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το σχετικό κείμενο, επιδόθηκε ήδη στον Ιάπωνα Πρωθυπουργό κ. Shinzo Abe.

Σε κοινό ανακοινωθέν τύπου της 9ης Απριλίου 2014, οι δύο πλευρές καλωσορίζουν τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αρχές για την προώθηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Ιαπωνίας.

Με δεδομένο ότι εν λόγω Συμφωνία θα ενισχύσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το Β.Ρ.Τ. υπομιμνήσκει στις ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αρχές πως θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των εκκρεμούντων ζητημάτων, ούτως ώστε η σχετική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ως δύο από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες παγκόσμιες οικονομίες, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία θα πρέπει από κοινού να εργαστούν για την εναρμόνιση των προδιαγραφών, με σκοπό την δημιουργία ενός “ανοικτού” παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος οποίο θα δημιουργεί νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως την καινοτομία, ενέργεια, φυσικούς πόρους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων.

Σε σχετική δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Yonekura -οποίος πρόκειται αντικατασταθεί σε επόμενο B.R.T. από εκτελεστικό Διευθυντή της Mitsubishi Heavy Industries κ. Kazuo Tsukuda -σημείωσε ότι υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχής που συμπροήδρευσε της σχετικής Συνόδου τα προηγούμενα χρόνια, περίοδος όπου κατά την άποψή του συντελέσθηκε σημαντική πρόοδος στην προώθηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Ιαπωνίας. Από την πλευρά του ο κ. Bregier υπογράμμισε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, δύο εκ των μεγαλυτέρων ανεπτυγμένων παγκόσμιων οικονομιών, μπορούν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην οικοδόμηση ενός διάφανου παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσθέτοντας παράλληλα πως η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται ολοένα και περισσότερο αναγκαία.

Οι συστάσεις του B.R.T. για την ενίσχυση του εμπορίου και επενδύσεων, αλλά και τη συναφή θέσπιση κανονιστικού πλαισίου, συνοψίζονται ως εξής:

α) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για προώθηση των διαπραγματεύσεων του γύρου Ντόχας στο πλαίσιο του Π.Ο.Ε.

β)  Αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων οποία έχουν πιστοποιηθεί με παρόμοιες προδιαγραφές και ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με εναρμόνιση των σχετικών κανονισμών.

γ)  Επέκταση των  συνομολογειθησών διμερών συμφωνιών κοινωνικής ασφάλισης.

δ)  Υιοθέτηση μέτρων που θα ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επίσημη ιστοσελίδα Eu-Japan Business Round Table

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκιο

 

scroll to top